Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spiaci teroristi strašia Európu: Polícia naháňa takmer dve stovky radikálnych moslimov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/BRUSEL/WASHINGTON - V Nemecku, Francúzsku, Belgicku a v Holandsku existuje až 20 spiacich teroristických buniek s 120 až 180 členmi pripravenými zaútočiť. S odvolaním sa na svoje zdroje z tajných služieb v Európe a na Blízkom východe to oznámila stanica CNN.

Európske a blízkovýchodné rozviedky sa domnievajú, že bezprostredne ohrozené bolo hlavne Belgicko a zrejme Holandsko. V piatok polícia v niekoľkých európskych krajinách pozatýkala 25 ľudí. Európske tajné služby sa podľa CNN zaujímajú najmä o skupiny mužov, ktorí sa vrátili z bojov v Sýrii.

Panuje presvedčenie, že radikálny Islamský štát (IS) im dal inštrukciu, aby pripravili útoky ako odvetu za zapojenie západných štátov do koalície, ktorá útočí lietadlami na IS v Iraku a Sýrii. Všetky štyri spomínané krajiny sú členmi tejto koalície. Rozviedky zatiaľ nemajú informáciu, že existoval presný príkaz k útokom z minulého týždňa, pri ktorých v Paríži zahynulo 17 ľudí. Boli to vraj len všeobecné inštrukcie: Choďte a niečo urobte.

Nové číslo týždenníka Charlie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že Francúzsko na svojom území v rámci súčasnej bezpečnostnej operácie rozmiestnilo 122000 policajtov, strážnikov a vojakov. Belgicko má v pohotovosti 150 ľudí určených na protiteroristické zásahy a zvýšilo aspoň na mesiac bezpečnostný režim na druhý najvyšší stupeň. Na tom istom stupni je pohotovosť aj v Holandsku. Hovorca tamojšej vlády Edmond Messchaert povedal, že existuje "reálna hrozba, ale nie informácie o konkrétnom útoku"

Pri piatkovom zatýkaní skončilo v celách 17 osôb, ktoré údajne pripravovali akcie v Belgicku. Trinásť z nich bolo zadržaných v Belgicku samotnom, štyria potom na dvoch miestach vo Francúzsku. Dvoch ľudí polícia zaistila na juhu Francúzska v tuneli Fréjus, ktorým sa chceli dostať do Talianska.

V Paríži sa rozlúčili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V Británii na letisku Stansted zadržali osemnásťročnú ženu kvôli podozreniu, že pripravovala teroristický čin. Šéf európskeho policajného úradu Europol Rob Wainwrigh v piatok priznal, že riziko teroristických útokov v Európe je teraz tak vysoké, že je nesmierne náročné odvracať všetky potenciálne hrozby. Štáty preto podľa neho musia lepšie spolupracovať, aby dokázali teroristickým hrozbám predchádzať.

Vo Francúzsku sa stále pokúšajú odhaliť sieť ľudí, ktorí sú za parížskymi atentátmi. Vo väzbe skončilo niekoľko desiatok osôb. V belgickom Charleroi je zadržiavaný Neetin Karasular, ktorý zrejme dodal atentátnikom zbrane, pretože je dokázané, že sa stretol s vdovou po Amedym Coulibalym. Ten zabil minulý týždeň na predmestí Paríža jednu policajtku a v piatok potom pri útoku na židovský obchod štyroch ďalších ľudí. Jeho žena Hayat Boumeddieneová utiekla cez Turecko do Sýrie. Coulibaly útok údajne spáchal menom IS, bratia Kouachioví, ktorí útočili na redakciu týždenníka Charlie Hebdo a zabili 12 ľudí, vraždili menom odnože al-Káidy z Arabského polostrova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu