Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Je čas napísať závet: K Zemi sa blížia asteroidy, vedci hovoria o konci sveta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Viac ako stovka popredných výskumníkov celého sveta varuje pred planetárnym nebezpečenstvom, ktoré sa na nás rúti. Poznáme totiž len jedno percento z milióna asteroidov, ktoré by mohli zasiahnuť Zem!

Viac ako sto vedcov a astronautov na čele s doktorom Brianom Mayom a Chrisom Hadfieldom podpísali vyhlásenie, ktoré vyzýva k zvýšenému sledovaniu asteroidov, ktoré by mohli zničiť Zem. Členovia Asteroid Day hnutia sa rozhodli svetu pripomenúť niekoľko obrovských katastrov, ktoré už v dôsledku zásahu asteroidov naša planéta utŕžila. 30. júna 2015 pripravujú podujatie spojené s koncertom rockových hviezd, v rámci ktorého chcú celý svet vyzvať o zvýšenie preventívnych opatrení, informuje britský Daily Mail.

Je čas napísať závet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Podujatie je známe aj ako „Awareness Day“ a dátumovo sa zhoduje s výročím tunguzskej katastrofy na Sibíri z roku 1908, keď túto oblasť zasiahol jeden z najväčších asteroidov z nedávnej minulosti a zdevastoval priestor o veľkosti 2 000 kilometrov štvorcových.

Súčasťou podujatia Awareness Day budú rozličné koncerty, prednášky a vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť povedomie o asteroidoch. Signatári z vyhlásenia si myslia, že by všetka dostupná technológia mala byť použitá na detekciu, sledovanie a zničenie asteroidov. Medzi osobnosti, ktoré vyhlásenia podpísali, patrí aj britský astronóm lord Martin Rees, evolučný biológ Richard Dawkins a televízny moderátor Brina Cox.

Je čas napísať závet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Poznáme len zlomok nebezpečných asteroidov

Z milióna asteroidov, ktoré by teoreticky mohli zasiahnuť Zem, poznáme len 10 000. Znamená to, že v každom jednom okamihu by mohol niektorý z nich nečakane vstúpiť do atmosféry a spôsobiť nedozerné škody. Možnosť tohto scenára potvrdili meteority a ohnivé gule, ktoré boli nedávno pozorované na oblohe.

Za posledných sto rokov najviac zarezonoval dopad meteoritu vo februári 2013 neďaleko ruského mesta Čeľabinsk, pri ktorom bolo v dôsledku tlakovej vlny zranených až 1 600 ľudí. Išlo o jeden z najničivejších zaznamenaných dopadov cudzieho telesa z vesmíru. Dopad sa podľa odborníkov vyrovnal sile 20 jadrových bômb zhodených na Hirošimu.

Čeľabinsk sa z dopadu meteoritu dlho spamätával
Zobraziť galériu (4)
Čeľabinsk sa z dopadu meteoritu dlho spamätával  (Zdroj: SITA)

„Čím viac sa dozvedáme o dopade asteroidov, stáva sa čoraz jasnejším, že ľudská rasa žije v požičanom čase,“ povedal doktor Brian May vo svojom vyhlásení a dodal, že v súčasnosti nevieme odhadnúť, kedy na našu planétu dopadne ďalší asteroid.

Katastrofe dokážeme zabrániť

Podujatie, ktoré je pripravované jednotlivcami a viacerými nezávislými organizáciami po celom svete, povedie k diskusii o ochrane celého ľudstva, ako dúfajú signatári. „Teraz musíme ísť odhodlane vpred. Je to jediná prírodná katastrofa, ktorej dokážeme zabrániť,“ myslí si bývalý astronaut Ed Lu. Nebezpečné asteroidy totiž dokážeme odvrátiť prostredníctvom technológie pohybových telies a gravitačného traktora, ale iba vtedy, keď budú vedci niekoľko rokov vopred poznať ich presnú dráhu letu.

Odborníci ďalej poukázali na potrebu nájsť nebezpečné asteroidy prostredníctvom zrýchleného vyhľadávacieho programu. V súčasnosti vlastní NASA niekoľko pozemských ďalekohľadov na detekciu predmetov, ktoré by mohli spôsobiť rozsiahle škody, ale je nutné vynaložiť oveľa väčšiu aktivitu. Infračervené ďalekohľady by mali podľa odborníkov sledovať dôsledne prichádzajúce asteroidy medzi Zemou a Venušou.

Súkromne financovaná nadácia B612 Foundation začiatkom roka zistila, že Zem je v 10-krát väčšom ohrození dopadom cudzieho telesa z vesmíru, ako sa doteraz predpokladalo. Aj keď sa väčšina výbuchov alebo dopadov udiala vysoko v atmosfére alebo v neobývaných oblastiach Zeme, nebezpečenstvo je stále prítomné. Medzi rokmi 2000 a 2013 dekódovali špeciálne senzory schopné zaznamenať infrazvuk jadrových výbuchov 26 explózií na Zemi, ktoré boli spôsobené asteroidmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu