Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je dôležité vysvetľovať riziká vodného diela v Bratislave

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predseda petičného výboru proti výstavbe vodného diela Bratislava - Pečniansky les Martin Berta považuje za dôležité sa čo najviac stretávať s ľuďmi a vysvetľovať im možné riziká vyplývajúce z výstavby vodného diela a ropovodu.

Ako ďalej informoval, petičný výbor zbieral podpisy aj počas hodov v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves cez víkend 27. až 29. septembra. Po víkende má petícia viac ako 1 500 podporovateľov. "Ľudia vnímajú oba projekty veľmi negatívne a takmer bez výnimky podporujú petíciu," uviedol. Počas hodov sa podarilo vyzbierať viac ako 400 podpisov a približne ďalších sto doručili obyvatelia do zriadeného petičného P.O. BOXU.

Petícia proti výstavbe vodného diela na Dunaji v Bratislave vznikla 5. septembra. Jej cieľom je začať diskusiu na túto tému, ale aj na tému výstavby ropovodu cez Bratislavu.

"Chceme, aby sa ľudia aktivizovali a začali na túto tému diskutovať predtým, ako sa niečo schváli,“ priblížil predseda petičného výboru Martin Berta ich zámer. Dodal, že po stretnutiach s mimovládnymi organizáciami a s odborníkmi na tému vodného diela zvážil, že tak vážne dielo, ako je toto, je pre Bratislavu veľmi riziková vec, z ktorej majú viacerí obavy.

"Chýbajú nám informácie predovšetkým pre občanov, ale aj diskusia, výstupy z nej a informácie pre BSK a mesto Bratislava,“ doplnil. Zatiaľ je podľa neho viac otázok ako odpovedí, preto je potrebné vyvolať diskusiu s ministrom hospodárstva i s ministrom životného prostredia.

Na petíciu je zriadený P.O. BOX 86, 840 00 Bratislava. Budú ju tiež rozosielať poštou do schránok obyvateľov, pričom v pláne je poslať minimálne 25-tisíc obálok. V nich bude leták, podpisový hárok a text petície. Ľudia ju podpíšu a vrátia na P.O. BOX. Ako informoval predseda petičného výboru, už sa finalizuje príprava distribúcie petičných hárkov do bratislavských domácnosti.

"Je pre nás dôležité, aby sme čo najviac ľudí informovali a mali tak možnosť vyjadriť svoj názor či už k ropovodu alebo vodnému dielu,” poznamenal Berta. Všetko je podľa jeho slov bezplatné.

"Ak sa ľudia budú chcieť dozvedieť viac a zistiť, ako sa petícia vyvíja, zriadili sme telefón, kde dostanú odpovede na svoje otázky,“ doplnil. Číslo je 0949 653 321. Existuje však aj možnosť získať mnohé informácie na stránke www.martinberta.sk. Podpisy sa zbierajú aj klasicky, ľudia chodia s hárkami a zbierajú podpisy na ulici. "Aktivizujeme takto ľudí, najskôr chceme diskutovať a až keď si vyjasníme riziká, ktoré z výstavby vyplývajú, poďme niečo schvaľovať,“ priblížil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu