Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Paška posvätil pitie v parlamente: Matovič tvrdí, že o osude Slovákov rozhodujú opilci!

Pavol Paška počas brífingu, na ktorom reagoval na nočný incident v NR SR počas rokovania mimoriadnej 24. schôdze Zobraziť galériu (5)
Pavol Paška počas brífingu, na ktorom reagoval na nočný incident v NR SR počas rokovania mimoriadnej 24. schôdze (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rušné nočné rokovanie parlamentu, na ktorom sa opozícia pokúšala odvolať vládu Roberta Fica, má kurióznu dohru. Dnes ráno sa v odpadových kontajneroch pri parlamente ocitli desiatky, možno až stovky fliaš od alkoholu.

Všetko sa začalo nočným incidentom, keď v parlamente došlo ku fyzickému stretu medzi niekoľkými poslancami smeru a dvoma členmi Obyčajných ľudí - Jozefom Viskupičom a Igorom Matovičom. Roztrža sa strhla okolo papierovej figuríny Roberta Fica, ktorú do sály vniesol Matovič a smeráci sa mu ju pokúsili zobrať. Boj o papierového premiéra skončil potýčkou, po ktorej Jozef Viskupič utrpel zranenia a tvrdil, že poslanci Smeru zrejme čo-to popili, pretože z nich bolo cítiť alkohol.

Matovičovci dnes ráno predložili dôkaz. Jedna z upratovačiek parlamentu ich upozornila na množstvo fliaš, ktoré vyniesla do odpadu:

Poslanci OĽaNO pri parlamentných kontajneroch
Zobraziť galériu (5)
Poslanci OĽaNO pri parlamentných kontajneroch  (Zdroj: SITA)

Desiatky fliaš od alkoholu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Matoviča ide v prvom rade o vizitku predsedu parlamentu Pavla Pašku. "Takýmto spôsobom vedie parlament. Neustále toleruje popíjanie alkoholu v kluboch a hlavne v svojom. To potom nikam inam neústi, ako k tomu, čo sa stalo o polnoci,“ povedal Matovič s tým, že ľudia vyhecovaní emóciami a podgurážení alkoholom sa správajú ako teľatá. „Takéto ožraté teľatá rozhodujú o osudoch ľudí,“  dodal šéf Obyčajných ľudí.

Igor Matovič podľa vlastných slov očakáva, že upratovačka, ktorá vynášala odpad z poslaneckých klubov, bude mať problémy s predsedom parlamentu. Prisľúbil, že ak kvôli tomuto príde o prácu, sám jej nájde inú.

Novinári z denníka Sme takto prichytili v noci poslanca Smeru Ivana Vargu.

 

Upratovačka všetko popiera:

Upratovačka, ktorá mala podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča dnes ráno objaviť v miestnosti patriacej klubu strany Smer-SD množstvo fliaš od alkoholu, dnes vyhlásila, že to nie je pravda. Zároveň poprela, že by s kýmkoľvek z okolia OĽaNO o nejakom náleze hovorila.

"Keď som ráno o 6.00 hodine upratovala, žiadne fľaše som nenašla," uistila. Či mohli fľaše pochádzať z priestorov ubytovacích zariadení pre poslancov, nevie, keďže tam upratujú iné ženy.

Ku obvineniam Matovičovcov sa vyjadril aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ten vyhlásil, že za búrlivou atmosférou v parlamente sú "neštandardné politické strany". Vzápätí rozdelil opozíciu na "štandardné strany" SDKÚ, KDH a Most-Híd a "neštandardné," teda SaS, Obyčajných ľudí a nezaradených poslancov. Podobnú taktiku včera v parlamente použil aj Robert Fico, keď kritizoval "štandardné" strany, že si nechali vyfúknuť iniciatívu nezávislým poslancom Danielom Lipšicom.

Paška alkohol riešiť nebude

Pavol Paška počas brífingu,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška nehodlá skúmať, či bol niektorý z poslancov Smeru-SD v utorok (18.9.) počas nočného rokovania pod vplyvom alkoholu, ako to tvrdili viacerí opoziční poslanci. Podľa jeho slov je to individuálna záležitosť každého.
      Na otázku, či vie niečo o tom, že by poslanci Smeru-SD v noci pili, odvetil, že sa celú noc sa venoval vedeniu schôdze. "Sú to veci, ktoré nehodlám skúmať," vyhlásil.
      Na margo potýčky medzi poslancami Smeru-SD a OĽaNO povedal, že všetko začal Igor Matovič, keď zozadu napadol Jozefa Valockého (Smer-SD). "Na videu jasne vidieť, že Matovič bol ten, kto zozadu poslanca Smeru-SD napadol a začal ho strkať. To, že došlo potom k naťahovačke o figurínu, bolo strkanie a nič nenasvedčuje tomu, čo prezentujú poslanci Matovič a Viskupič," povedal. Na záver oznámil, že v parlamente sú všetci poslanci slobodní. "Toto nie je fabrika, kde príde ráno človek na šiestu do práce a pichne si," dodal Paška.

 

Matovič žiada zverejniť všetky záznamy z kamier

 

Igor Matovič súhlasí s Paškom s tvrdením, že sa v parlamente nepilo, pretože sa podľa neho vyslovene slopalo. Vyzval predsedu parlamentu, aby zverejnil všetky zábery s kamier, aby bolo zrejmé kto klame a kto hovorí pravdu. Podľa Matoviča by bolo potom jasne vidieť, ako upratovačka ráno o šiestej vyberá zo koša na smeti stovky prázdnych fliaš od alkoholu.
      "Tu nie že sa pije, tu sa slope. Ak chce pán Paška očistiť parlament od nášho obvinenia, že sa tu slope, stačí, aby povedal jediné slovo - zverejniť. Teda zverejniť zábery všetkých kamier," apeloval. Ak záznamy nezverejní, podľa Matoviča to znamená, že Paška chce alkoholikov kryť a dovoľovať, aby alkoholici rozhodovali o osude miliónov ľudí. Keďže zo skoršieho rozhodnutia súdu vyplýva, že záznamy z bezpečnostných kamier v parlamente sa zverejňovať nemôžu, Matovič volá po zmene legislatívy. "Nevidím žiaden dôvod, aby neboli zábery z pracovných priestorov najvyššieho zákonodarného zboru prístupné verejnosti."

Líder OĽaNO zároveň trvá na tom, že asistentka poslanca Jána Mičovského (OĽaNO) Ingrid Vanerková dnes skoro ráno videla upratovačku, ako vynáša množstvo fliaš od alkoholu z priestorov, kde majú kancelárie poslanci Smeru-SD. Toto svedectvo predniesla Vanerková pred médiami osobne. Pôvodne Matovič hovoril, že išlo o fľaše z priestorov poslaneckého klubu Smeru-SD, ktoré sú v hlavnej budove parlamentu. Podľa jeho slov došlo z jeho strany k chybnej interpretácii.

V súvislosti s potýčkou medzi poslancami Smeru-SD a Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zdôraznil, že jej príčinou bol práve alkohol. "Ak by pán predseda Paška dlhodobo nekryl doslova aj alkoholikov v radoch poslancov, tak by k žiadnej bitke neprišlo. To, čo tam predvádzali poslanci Smeru-SD, to triezvy človek neurobí," myslí si. Napriek tomu by na mieste Viskupiča trestné oznámenie nepodával, keďže dôležitejšie je podľa neho morálne odsúdenie.

Paška dnes vyhlásil, že nehodlá skúmať, či bol niektorý z poslancov Smeru-SD v utorok (18.9.) počas nočného rokovania pod vplyvom alkoholu, ako to tvrdili viacerí opoziční poslanci. Podľa jeho slov je to individuálna záležitosť každého. Na otázku, či vie niečo o tom, že by poslanci Smeru-SD v noci pili, odvetil, že sa celú noc venoval vedeniu schôdze. "Sú to veci, ktoré nehodlám skúmať," vyhlásil.

Na margo spomínanej potýčky povedal, že všetko začal Matovič, keď zozadu napadol Jozefa Valockého (Smer-SD). "Na videu jasne vidieť, že Matovič bol ten, kto zozadu poslanca Smeru-SD napadol a začal ho strkať. To, že došlo potom k naťahovačke o figurínu, bolo strkanie a nič nenasvedčuje tomu, čo prezentujú poslanci Matovič a Viskupič," povedal. Novinárom zároveň ponúkol záznam z chodby, na ktorej potýčka pokračovala.

 

Výbor prešetrí bitku v parlamente

Parlamentný mandátový a imunitný výbor požiada Kanceláriu Národnej rady SR o všetky dostupné obrazové či zvukové záznamy z potýčky medzi poslancami Smeru-SD a OĽaNO. Na budúci utorok ich posúdi a na základe vyhodnotenia si pozve aktérov incidentu, ku ktorému došlo v noci na mimoriadnej schôdzi k návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Chceme podľa záznamov zistiť, ktorí poslanci by mohli podliehať možnej disciplinárnej právomoci výboru," povedal po rokovaní výboru jeho šéf Miroslav Číž (Smer-SD). Za hlavných aktérov potýčky považuje Igora Matoviča, Jozefa Viskupiča (obaja OĽaNO) a Ivana Vargu zo Smeru-SD.
     Viskupič po incidente navštívil parlamentného lekára. "Mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve," uviedol. Konanie údajných útočníkov zo Smeru-SD pripisuje alkoholu. "Viacerí boli výrazne pod vplyvom alkoholu," povedal Viskupič.
      Poslanci Smeru-SD Jozef Valocký a Ivan Varga, ktorí mali Viskupiča napadnúť, odmietajú, že by ho atakovali. Nevylučujú, že pri vzájomnej roztržke mohlo dôjsť z ich strany k fyzickému kontaktu, avšak bola to podľa nich len reakcia na fyzické útoky poslancov za OĽaNO. "Z videozáznamu zverejneného v médiách je zrejmé, že poslanec za OĽaNO Igor Matovič stihol ešte predtým v pléne fyzicky napadnúť Jozefa Valockého," uviedli poslanci Varga a Valocký vo svojom stanovisku.
      Ich kolegovia nepotvrdili, že by poslanci Smeru-SD boli pod vplyvom alkoholu. "Nič o tom neviem," odpovedal Číž na otázku, či poslanci Smeru-SD popíjali počas mimoriadnej schôdze. V súvislosti s údajnou opitosťou Vargu Číž uviedol, že poslanec Smeru-SD má vážne zdravotné problémy. "Nebudem hovoriť o jeho diagnóze, ale má takú diagnózu, ktorá viac-menej vylučuje požívanie alkoholu," poznamenal Číž. Na údajné popíjanie poslancov Smeru-SD reagoval aj tým, že videl Matoviča "ako so skupinou novinárov organizoval vyhadzovanie fliaš z kontajnerov a aranžoval to, aby to veľmi dobre vyzeralo".
      Miroslav Kadúc z OĽaNO sa svojich kolegov z klubu zastal. "Pán Matovič si bránil súkromný majetok. A pred sálou bola jemu aj pánovi Viskupičovi obmedzená osobná sloboda," opísal Kadúc, ktorý pripomenul aj Viskupičove zranenia. Odmieta označovanie tohto útoku za štandardnú strkanicu. "Toto nie je strkanica, toto bolo neférové a nechlapské," povedal. Útok podľa Kadúca nepatrí len do výboru, ale aj orgánom činným v trestnom konaní.

 

Jarjabek by podporil test na alkohol a drogy

Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek by podporil takú zmenu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR, ktorá umožní kontrolovať poslancov na alkohol a iné omamné látky. "Som presvedčený, že toto by mal riešiť nový rokovací poriadok. Keď sa dohodneme, že poslanci budú fúkať, tak budú. Keby sa toto podarilo, tak by to bolo skvelé. Ale mali by sme hovoriť aj o iných návykových látkach, nielen o alkohole," povedal Jarjabek.

Podľa neho ide o to, aby v parlamente nevystupovali blázni, "ktorí sú pod vplyvom čohosi a ráno si nepamätajú, ako vystupovali". Za "najstrašnejšie" považuje, že jemu a iným poslancom bolo neraz znemožnené vykonávať ich mandát napríklad pri tajnej voľbe.

"Vám tu niekto šliape do výkonu slobodného mandátu. Ja som si nevymyslel, že som tu, mňa zvolili občania. A rešpektujem, že aj tých, ktorí tu vykrikujú, zvolili občania. Poprosil by som, aby ma títo ľudia rešpektovali tak, ako ja rešpektujem ich," povedal Jarjabek. Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič, ktorého mali napadnúť vraj opití poslanci Smeru-SD, avizoval, že obyčajní navrhnú do rokovacieho poriadku kontrolu alkoholu.

Opozičná SDKÚ  vyzýva predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby na dnešné pokračovanie mimoriadnej 24. schôdze Národnej rady (NR) SR zvolal poslancov aj ministrov vládnej strany Smer-SD. Opozícia totiž aj dnes plánuje naplno pokračovať v odvolávaní premiéra Roberta Fica (Smer-SD).
    

Frešo vyzval Pašku, aby prinútil Fica k účasti na schôdzi

"Chcel by som pána Pašku vyzvať, aby prestal plamenne vyzývať všetkých ostatných poslancov, čo majú urobiť a urobil len jedno obyčajné gesto, ktoré má v moci, zariadil, aby prišla vláda na svoje vlastné odvolávanie tak, ako to bolo vždy doteraz zvykom, dokonca aj za Mečiara, a to odvolávanie riadne prebehlo," povedal na dnešnom krátkom brífingu v parlamente predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.
      Mimoriadne rokovanie parlamentu pokračuje dnes o 19. hodine. Opozícia na ňom podľa Freša plánuje predložiť nové dôkazy, že získanie zvyšného 49-% podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) terajšou vládou pripravovala finančná skupina J&T.
      "My o siedmej hodine prinesieme nové dôkazy a v plnej sile pôjdeme ďalej. Napriek tomu, že je to prakticky 24-hodinové rokovanie. Je to nefyziologické takto ľudí nútiť rokovať, ale v tomto budeme trpezliví, lebo pravda je na našej strane," zdôraznil šéf SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu