Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poníženie Bezáka rok po odvolaní pokračuje: Hrozí mu odchod do exilu!

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, ani komunita veriacich katolíkov, ešte stále nepoznajú dôvody jeho odvolania. Bezák bojuje o svoje meno a žiada o audienciu u pápeža, ktorému ako arcibiskup podlieha. Napriek tomu, že od kontroverzného odvolania uplynul už rok, Bezák stále nepozná dôvody, ani riešenie svojej situácie. Reálne mu pritom hrozí, že bude musieť odísť do zahraničia.

Bude musieť Róbert Bezák aj so svojou pravdou odísť zo Slovenska? Zdá sa, že aj takáto možnosť je v hre. „Všetko nasvedčuje tomu, že na Slovensku ako biskup nemám miesto, a preto by som mal odísť do cudziny, do niektorého kláštora rehole redemptoristov. Kým však neviem, aké by tam bolo moje zaradenie, nemôžem odísť, lebo riešenia, ktoré mi boli sprostredkovane ponúknuté, sú ponižujúce," povedal Bezák v rozhovore denníku Sme. Ani samotný Bezák, ani veriaci, sa však zatiaľ nedozvedeli presné dôvody Bezákovho odvolania. Pražský kardinál Dominik Duka pred nedávnom pripustil, že Bezák nespáchal morálny delikt a podnetom boli udania zo Slovenska. Politik František Mikloško, ktorý pred rokom ako prvý oznámil nadchádzajúce Beákovo odvolanie, podľa Sme povedal, že ide o prvý krok k rehabilitácií Róberta Bezáka.

Vypočuje ho pápež?

Odvolaný arcibiskup medzitým písomne žiadal o audienciu u pápeža, ktorému by ako arcibiskup mal priamo podliehať. Z Vatikánu zatiaľ žiadnu odpoveď nedostal. Vatikán rovnako neodpovedal ani na petície na Bezákovu podporu. Jednu z nich podpísalo zhruba 15-tisíc ľudí, pod druhou je podpis troch stoviek umelcov.

Viacero pozorovateľov za Bezákovým odvolaním vidí bývalého arcibiskupa Jána Sokola. Bezák totiž po svojom nástupe požadoval audit finančných transakcií z éry svojho predchodcu. Polícia navyše vyšetruje podozrivý prenájom zo Sokolovej éry. V kauze má ísť až o dvadsať miliónov eur.

Bezák momentálne pôsobí ako pomocný duchovný v Radvani.


 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu