Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tragédia v Čechách: Zrútila sa stíhačka, pilot neprežil!

L-159
L-159 (Zdroj: konflikty.pl)

KOLÍN - Západne od Kolína spadlo dnes podvečer jednomiestne podzvukové lietadlo L-159. Jeho pilot nehodu neprežil, našli ho v troskách stroja.

Dnes to povedala hovorkyňa generálneho štábu Jana Růžičková. Na miesto nešťastia mieri náčelník generálneho štábu Petr Pavel. V podobných prípadoch väčšinou po nehode nasleduje dočasný zákaz letov typu lietadla, ktoré havarovalo.

Lietadlo podľa Růžičkovej havarovalo pred 17:30, keď sa vracalo z výcvikového letu na letisko v Čáslavi. Podľa hovorkyne kolínskej polície Věry Žídkovej sa lietadlo zrútilo pri obci Radovesnice I.

Hovorkyňa stredočeských hasičov Lenka Kostková povedala, že lietadlo spadlo do poľa. Na tiesňovú linku svedok nahlásil, že počul ranu a videl záblesk.

V Česku sa podľa dostupných informácií zrútilo lietadlo L-159 iba raz, a to 24. februára 2003 vo vojenskom výcvikovom priestore Jince na Příbramsku. Skúsený tridsaťročný pilot nehodu neprežil. Príčinou havárie bola chyba pilota, ktorý vykonával nebezpečný manéver v príliš malej výške.

Ďalšia kolízia L-159 sa odohrala v auguste 2010, kedy pilot na základni v Náměšti nad Oslavou nezvládol pristátie a vyšiel mimo dráhy.

Aero L-159 ALCA je jednomiestne jednomotorové bojové podzvukové lietadlo českej výroby. Armáda ČR lietadlá používa od roku 2003.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu