Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Galko: Ak pôjde na obranu menej ako 1% HDP, môže ju to zlikvidovať

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Dať na obranu menší objem peňazí, ako je jedno percento hrubého domáceho produktu, môže byť pre rezort likvidačné. Myslí si to bývalý minister obrany a poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS), ktorý tak reagoval na prvý návrh rozpočtu z dielne rezortu financií.

Podľa predloženého materiálu by mali obranné výdavky v roku 2013 aj 2014 klesnúť na úroveň 0,99 percenta HDP. "Teraz je na ministrovi (Martinovi Glváčovi - pozn.), aby ukázal, či je schopný manažér. Mne sa podarilo pred rokom pre vojakov vyjednať 1,1 percenta a túto hodnotu sme mali vládou odsúhlasenú na viacročné obdobie," uviedol Galko. Pripomenul, že pri zvyšujúcom sa HDP by finančné prostriedky, vyčlenené pre rezort každoročne narastali. "Pokles na 0,99 percenta by som považoval za zlyhanie," dodal Galko.

Ministerstvo obrany už v štvrtok reagovalo, že v navrhovanom nižšom objeme vyčlenených prostriedkov pre rezort obrany nie sú zohľadnené priority rezortu. "Ministerstvo obrany SR nepovažuje tento limit za dostačujúci, preto bude pokračovať v rokovaniach s Ministerstvom financií SR. Návrh rozpočtu, predložený ministerstvom financií, považujeme za návrh, ktorý bude ešte predmetom diskusie na rokovaní vlády SR aj počas zasadnutia NR SR," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Obranné výdavky by podľa prvého návrhu rozpočtu mohli v roku 2013 historicky po prvý raz klesnúť pod úroveň jedného percenta hrubého domáceho produktu. V budúcom roku by podľa návrhu na obranu išlo 746,3 milióna eur. Aj v roku 2014 by mali obranné výdavky predstavovať rovnako 0,99 percenta z HDP, ale suma by vzhľadom na rast HDP mala byť vyššia, konkrétne 791,5 milióna eur. Až v roku 2015 sa podľa návrhu obranné výdavky vyšplhajú na jedno percento HDP (839,7 milióna eur). Tento rok sa odhaduje, že obranné výdavky dosiahnu 1,14 percenta HDP, čo predstavuje 816,5 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu