Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéf eurofondov sa vzdal: Nechce škodiť Počiatkovej povesti!

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA – Minister dopravy Ján Počiatek považuje eurofondy za prioritu. Iba pred pár dňami však za riaditeľa centrálneho koordinačného orgánu vymenoval Michala Sántaia. Ten sa preslávil v škandalóznom nástenkovom tendri. Jeho úlohu bolo kontrolovať peniaze, ktoré odchádzali z ministerstva na logá a iné služby. V čase, keď kauza vrcholila, tender navyše obhajoval megaškandál na tlačovej besede. Po medializácii tejto nominácie sa Santai rozhodol okamžite abdikovať. Počiatek to prijal.

Informáciu o Sántaiovej nominácii priniesol dnes denník Sme. Centrálny koordinačný orgán má v zodpovednosti celoslovenské eurofondy, cez ktoré tečú miliardy eur. Opozícia túto nomináciu ostro kritizuje. „Nominácia pána Sántaia potvrdzuje prepojenosť Smeru so škandalóznym nástenkovým tendrom. Iba potvrdzuje, že mecenáši a firmy si presadzujú na dôležité štátne posty svojich ľudí,“ vyhlásil pre Sme exminister Ján Figeľ. Ministerstvo sa obhajuje tým, že Santai nemá s tendrom nič spoločné, keďže nastúpil niekoľko mesiacov po podpísaní pochybnej zmluvy. Pravdou však je, že mal na starosti hlavne čerpanie zdrojov a tie označil kontrolný orgán NKÚ za nehospodárne. Zodpovednosť Sántaia priznal v tom čase aj exminister Igor Štefanov. V nástenkovom tendri sú viaceré obvinené osoby. Medzi nimi aj ďalší exminister výstavby a nominant SNS Marián Janušek, ako aj štyria členovia výberovej komisie. Sme sa odvolával v článku aj na blog náhradného člena výboru Ivana Kuhna, ktorý napísal, že Sántai sa snažil zatajovať informácie ohľadne tendra.

Aktualizované o vyjadrenie Sántaia a ministra Počiatka

V záujme neohroziť aktivity ministra dopravy Jána Počiatka  na zlepšenie čerpania eurofondov sa Michal Sántai "po hlbokej úvahe" vzdal dočasného poverenia riadiť sekciu riadenia eurofondov na Ministerstve dopravy. "Zároveň ako súkromná osoba zvažujem ďalšie právne kroky na ochranu osobnosti," avizoval vo svojom vyhlásení pre médiá Sántai.

Reagoval tak na informácie o tom, že v minulosti obhajoval tzv. nástenkový tender ministerstva výstavby pod vedením nominanta SNS Mariána Janušeka. Pôsobil pritom ako člen monitorovacieho výboru pre Operačný program Technická pomoc, ktorý dozeral na celý program vrátane nástenkového tendra. Podľa SME tak spoluzodpovedal aj za predražené faktúry v tomto projekte.

Informácie o údajnej spoluúčasti na spomínanej súťaži podľa Sántaia nie sú pravdivé a poškodili jeho dobrému menu. "Zásadne odmietam, že by som niesol akúkoľvek zodpovednosť za tento tender. V čase jeho príprav a podpisu zmluvy som pôsobil v súkromnom sektore a na ministerstvo výstavby som prišiel štyri mesiace po podpísaní zmluvy," vyhlásil.

Takisto nie sú podľa neho pravdivé vyjadrenia o tom, že by pred médiami akýmkoľvek spôsobom nástenkový tender aktívne obhajoval. "Členom monitorovacieho výboru som bol rovnako ako ďalší zástupcovia ministerstva výstavby alebo ministerstva financií, ktorí konali v zaujme Slovenskej republiky," dodal Sántai vo svojom stanovisku.

Minister Počiatek zobral Sántaiove rozhodnutie na vedomie. "Minister Ján Počiatek poveril Michala Sántaia riadením Centrálneho koordinačného orgánu na základe odbornosti, vzhľadom na havarijný stav a nefunkčný manažment riadenia eurofondov, s ktorým bolo nové vedenie rezortu konfrontované po svojom nástupe," priblížil Kóňa.

 Strana Smer, ktorej nominantom je súčasný minister dopravy, podľa Kóňu nikdy nemala a nemá nič spoločné s tzv. nástenkovým tendrom pod kuratelou nominantov SNS. "Naopak, počas prvej vlády Roberta Fica bola vyvodená v tejto kauze politická zodpovednosť. Taktiež ministerstvo financií pod vedením súčasného ministra dopravy prezentovalo ku konaniu predstaviteľov vtedajšieho ministerstva výstavby odborné výhrady," pripomenul hovorca.

Vzhľadom na citlivosť k takýmto témam však Smer-SD podľa neho nechce, aby niektoré nominácie vyvolávali pochybnosti. "Preto sa Michal Sántai rozhodol odstúpiť z pozície a nebude vymenovaný za riaditeľa Sekcie koordinácie fondov EÚ. Vhodného kandidáta na post riaditeľa Sekcie koordinácie fondov EÚ vedenie ministerstva naďalej hľadá," dodal Kóňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu