Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lipšic vníma rozhodnutie prokuratúry o Pavlovi Ruskovi s rozpakmi

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Minister vnútra Daniel Lipšic vníma s veľkými rozpakmi rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorým zrušil obvinenie exministra hospodárstva Pavla Ruska v kauze privatizácie Paroplynového cyklu (PPC).

Ako uviedol Lipšic pred novinármi, prekvapila ho rýchlosť konania. „Nerád by som išiel do polemiky so špeciálnou prokuratúrou. Napriek tomu verím, že vyšetrovanie bude pokračovať razantne aj po zmene vlády, lebo je to kľúčová kauza, ktorá sa týka charakteru štátu,“ povedal. Podľa neho vstup verejnosti, verejná mienka a kontrola verejnosti je dôležitá, aby túto kauzu nebolo možné zamiesť pod koberec. „Ak bude môcť vyšetrovací tím pôsobiť bez obmedzení a bez tlakov, som presvedčený, že bude mať výsledky v pomerne krátkom čase,“ avizoval minister.

Vyšetrovanie kauzy pokračuje podľa Lipšica ďalej. „Kroky, ktoré robí vyšetrovací tím, bude robiť naďalej. Vnímal som rozhodnutie dezignovaného premiéra, že vyšetrovanie bude prebiehať ďalej. Je dôležité, aby vyšetrovanie bolo pod drobnohľadom verejnosti a médií, aby nebolo možné veci zametať pod koberec,“ zopakoval.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zrušil ako nezákonné a neopodstatnené uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru Úradu boja proti organizovanej kriminalite proti Ruskovi. Vyšetrovateľ vzniesol Ruskovi obvinenie zo skutku, ktorého sa mal dopustiť ako minister hospodárstva a podpredseda vlády Slovenskej republiky. Zrušené obvinenie vychádzalo z toho, že Rusko skreslenou analýzou postupu privatizácie Paroplynového cyklu, a. s. Bratislava v roku 2004 uviedol do omylu vládu SR chýbajúcimi pasážami o nevýhodnosti privatizácie Paroplynového cyklu (PPC). Rusko mal podľa pôvodného obvinenia spôsobiť za obdobie rokov 2005 a 2006 škodu minimálne 42 miliónov eur Fondu národného majetku Slovenskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu