Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľsko zmenilo názor, dohodu ACTA neratifikuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko neratifikuje kontroverznú dohodu proti falšovaniu známu ako ACTA v jej doterajšej podobe. Dnes to povedal poľský premiér Donald Tusk. Šéfom politických strán, ktoré sú rovnako ako jeho Občianska platforma v Európskom parlamente členom ľudovej frakcie, Tusk navrhol, aby ACTA odmietli vo forme dohodnutej Európskou komisiou.

"Nikto nie je rád, keď musí zmeniť názor, ale hriechom je zostávať v omyle a nezmeniť názor, keď sú na to jasné dôvody," povedal Tusk. Poľsko, ale aj Česko, boli medzi 22 krajinami Európskej únie, ktoré koncom januára v Tokiu podpísali dohodu ACTA. "Nemal som pravdu, argumenty proti ACTA ma presvedčili," povedal Tusk, ktorý ACTA najskôr podporoval. Dohoda sa podľa neho nehodí do 21. storočia.

Cieľom dohody ACTA je posilniť dodržiavanie práv k intelektuálnemu vlastníctvu, teda boj proti šíreniu nelegálnych kópií a napodobenín všetkého druhu. Kritici ale tvrdia, že povedie k obmedzeniu slobody na internete.

Po vlne protestov na internete i na uliciach miest Poľsko ratifikáciu ACTA už pred časom pozastavilo. To isté urobila aj česká vláda a niekoľko ďalších európskych krajín, medzi nimi napríklad Bulharsko alebo Litva. Dnes sa pre to rozhodlo aj Slovinsko. Jeho minister hospodárstva povedal, že vláda svoj ​​názor na ACTA nezmení, kým nevznikne rovnováha medzi ochranou autorských práv a ľudskými právami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu