Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

O akcie štyroch podnikov SAD prejavilo záujem 13 subjektov

BRATISLAVA - Záujem o podniky Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Humenné, Dunajská Streda, Nitra a Prešov prejavilo do konečného dátumu 27. januára 2006 celkovo 13 subjektov. Informovala o tom hovorkyňa Fondu národného majetku SR (FNM) Tatjana Lesajová.

Podľa podmienok tendra môžu záujemcovia predkladať ponuky do 17. februára 2006. Vláda však na svojom stredajšom rokovaní rozhodla o tom, že ani kabinet ani FNM nebudú môcť po 31. marci 2006 prijímať žiadne privatizačné rozhodnutia. "Akcie týchto podnikov stihne fond predať. Naše predpoklady by sa mali zmeniť len v prípade neočakávaných okolností," povedala Lesajová.

FNM pritom môže podľa svojej hovorkyne vypísať v najbližších dňoch aj tendre na predaj akcií v ďalších siedmich podnikoch SAD. Konkrétne ide o SAD v Liptovskom Mikuláši, Nových Zámkoch, Michalovciach, Prievidzi, Žiline, Trnave a v Košiciach. "Vypísanie tendra však závisí od rozhodnutia ministerstva hospodárstva, až na jeho základe môžeme akcie predávať," zdôraznila Lesajová. Týchto sedem podnikov pritom patrí do balíka jedenástich spoločností SAD, o predaj ktorých požiadal FNM ministerstvo už dávnejšie. Zatiaľ však dostal rozhodnutie len na štyri z nich, na ktoré už vypísal spomínaný tender. "Takýto postup pri predaji vyplýva zo zákona. V predávaných balíkoch sú totiž akcie, ktoré boli zahrnuté v privatizačnom projekte a rozhoduje o nich ministerstvo, zároveň však balíky zahŕňajú aj akcie z navýšenia základného imania a o nich rozhoduje FNM," vysvetlila Lesajová.

Na zvyšných šesť podnikov SAD v Banskej Bystrici, Bratislave, Trenčíne, Zvolene, Lučenci a v Poprade, zatiaľ FNM žiadosť na ministerstvo hospodárstva nepodal. "Preto nepredpokladáme, že by sa predaj mohol stihnúť," uviedla Lesajová. Konečnú informáciu o tom, ktoré podniky sa stihnú predať, však fond poskytne až po koordinácii postupu s rezortom hospodárstva.

Podľa informácií zverejnených na internetovej stránke fondu má FNM majoritný 51-percentný podiel už len v piatich podnikoch SAD. Ide o podniky SAD v mestách Zvolen, Trenčín, Bratislava, Banská Bystrica a Lučenec. V zvyšných 12 podnikoch má minoritný podiel pohybujúci sa od 39,50 % do 40,64 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu