Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ministri financií EÚ schválili fiškálny plán Slovenska

BRUSEL - Rada ministrov financií Európskej únie (EÚ) schválila v utorok fiškálne plány Slovenska, Českej republiky, Dánska, Fínska, Slovinska a Švédska. Ministri tak potvrdili rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá plány schválila už 11. januára.

Ministri financií EÚ rovnako schválili odporúčanie komisie pre Maďarsko, podľa ktorého súčasný fiškálny program krajiny nespĺňa ambíciu znížiť deficit verejných financií pod stanovený limit 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2008. Zníženie deficitu je pritom jednou z podmienok, aby mohla krajina prijať jednotnú európsku menu euro v roku 2010. Maďarsko má čas do septembra 2006 na to, aby vypracovalo konkrétne plány na zníženie deficitu na požadovanú úroveň do stanoveného dátumu.

Slovensko predložilo 1. decembra minulého roka novú aktualizáciu svojho konvergenčného programu, ktorá sa vzťahuje na roky 2005 až 2008. Cieľom programu je predovšetkým obmedzovaním výdavkov upraviť do roku 2007 nadmerný deficit rozpočtu. Strednodobým cieľom pre rozpočtovú pozíciu je v programe stanovený deficit okolo úrovne 0,9 % HDP v cyklicky upravovaných podmienkach a bez jednorazových a dočasných opatrení, ktorý je v súlade s Paktom stability a rastu. Tento cieľ by sa mal dosiahnuť až po skončení programu, konkrétne v roku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu