Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potravinárstvo: Ceny pekárenských výrobkov vzrástli o 7 až 10 %

BRATISLAVA - Ceny pekárenských výrobkov vzrástli od 1. januára tohto roku v priemere približne o 7 až 10 %, v závislosti od regiónu. V krátkom čase tak pekárne zvýšili ceny svojich výrobkov už druhý raz. Prvýkrát to bolo v decembri minulého roka, kedy vzrástli ceny v priemere o 7 %.

Ako však tlačovú agentúru SITA informoval predseda Zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov (ZPCC) Milan Rusina, od 1. apríla tohto roku by sa mali ceny pekárenských výrobkov zvýšiť opäť, a to do výšky 10 %. Podľa slov M. Rusinu zvyšujú pekárne ceny svojich produktov po rokovaní s obchodnými reťazcami. "Väčšina z nich toto rozhodnutie rešpektovala," skonštatoval M. Rusina.

Podľa vyjadrenia predsedu ZPCC pekárne museli zvýšením cien reagovať na neustále sa zvyšujúce náklady. V predchádzajúcich rokoch pritom ceny ich produktov stagnovali práve v dôsledku silného tlaku obchodných reťazcov. Pekárenský priemysel sa tak prepadával do straty. "V minulom roku bolo hospodárenie pekárenského priemyslu zhruba vyrovnané, teda okolo nuly, alebo len vo veľmi miernom zisku," uviedol M. Rusina. Produkcia pekárenských podnikov združených v ZPCC predstavuje približne 80 % z celkovej pekárenskej výroby na Slovensku.

Prvý polrok 2005 ukončili mlynské podniky podľa informácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory so stratou 22,4 mil. Sk. Pekárenský priemysel dosiahol za šesť mesiacov zisk v objeme 71,9 mil. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu