Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident podpísal zákon o verejnom obstarávaní

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Cieľom zákona o verejnom obstarávaní, ktorý v stredu podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, je zvýšiť transparentnosť verejného obstarávania, zefektívniť kontrolu vynakladania verejných prostriedkov a tým prispieť k boju proti korupcii vo verejnej správe.

Zákonu bude podliehať aj fyzická alebo právnická osoba, ktorej na dodávku tovaru, služieb alebo stavebných prác poskytne verejný obstarávateľ viac ako 50 % prostriedkov na ich úhradu. V zákone sa stanovili aj nové pravidlá, ktoré môže obstarávateľ využiť, ak je vo verejnom záujme plnenie predmetu obstarávania v zmluvnom termíne alebo veľmi blízko k tomuto termínu. Obstarávateľ tak bude môcť v prípade, ak dodávateľ nebude schopný plniť dodávky v zmluvnom termíne, začať rokovanie o uzavretí zmluvy s druhým dodávateľom v poradí.

Podľa zákona sa tiež budú môcť registrovať fyzické alebo právnické osoby, ktoré vykonávajú obstarávateľskú činnosť ako svoju podnikateľskú činnosť. Tým by sa mala zvýšiť kvalita, efektívnosť a nezávislosť procesu verejného obstarávania a zároveň sa tým umožní vznik špecializovaných obstarávateľských agentúr. Podľa zákona bude môcť tiež Úrad pre verejné obstarávanie vykonávať kontroly zadávania zákaziek ešte pred uzavretím zmluvy alebo rámcovej dohody. Verejný obstarávateľ bude musieť podľa zákona pri zadávaní zákazky na dodanie tovaru postupovať výlučne formou elektronickej komunikácie. Zákon tiež zvyšuje limity pre podprahové zákazky. Proti zvýšeniu limitu na podprahové zákazky namietala Aliancia Fair Play, pretože to podľa jej stanoviska umožní bez zostavovania komisie alebo zverejnenia vo vestníku verejného obstarávania obstarávať drahšie tovary alebo služby ako doteraz. Ponuka dodať tieto tovary sa tak podľa aliancie môže dostať k menšiemu okruhu podnikateľov, objektivita a kontrola vyhodnocovania predložených ponúk môže byť nižšia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu