Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neúspešní uchádzači o záchranky sa búria

BRATISLAVA - Neúspešní uchádzači v tendri na prevádzku záchrannej služby podozrievajú ministerstvo zdravotníctva z nezákonného netransparentného výberového konania. Ako na piatkovej tlačovej besede vyhlásili zástupcovia štrnástich nemocníc, ministerstvo počas výberového konania menilo jeho podmienky.

"Podľa našich informácií úspešní uchádzači až teraz začínajú napĺňať podmienky tendra a spätne získavajú dokumenty, ktoré mali predložiť vo výberovom konaní," oznámil právny expert Slobodného fóra (SF) Ondrej Škodler. Ako pripomenul, ministerstvo zdravotníctva malo v prípade neúplných podkladov účastníkov tendra vylúčiť.

Podľa Marty Eckhardtovej z nemocnice v Zlatých Moravciach neúspešní uchádzači žiadali ministerstvo zdravotníctva o informácie, ako splnili víťazi tendra jeho podmienky. Nemocnice totiž podľa nej majú informácie, že úspešní uchádzači nesplnili materiálne, technické ani personálne podmienky. Víťazný uchádzač o prevádzku záchrannej služby v Krupine napríklad mieni poskytovať služby v budove, ktorá je v katastri zapísaná ako stajňa poľnohospodárskeho družstva. Ministerstvo však na otázky nemocníc odmietlo odpovedať v plnom rozsahu, čo odôvodnilo povinnosťou zachovať obchodné tajomstvo. "Ak sa však výberové konanie týka verejných financií, podľa zákona nemôže byť predmetom obchodného tajomstva," pripomenul Škodler.

Neúspešní uchádzači preto požiadali poslancov SF, strany Smer - Sociálna demokracia a Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko, aby vykonali poslanecký prieskum na ministerstve zdravotníctva. Ako informovala predsedníčka SF Zuzana Martináková, poslanci sa na prieskum vyberú na budúci týždeň. "Sme presvedčení, že v tomto prípade prevážil klientelizmus, nezákonnosť a zlý úmysel ministra zdravotníctva," vyhlásila Martináková. Poslanec Smeru Pavol Paška takisto kritizoval ministra slovami: "Odkedy tento človek zobral vedenie rezortu zdravotníctva, za každým jeho činom vidno len klientelizmus, účelovosť a lobing," povedal Paška.

SF a ostatné strany chcú prijať v parlamente uznesenie, v ktorom zaviažu ministerstvo zdravotníctva zastaviť ďalšie kolá tendra na prevádzku záchranných služieb, kým sa neprešetrí zákonnosť prvého kola. Podľa poslancov aj neúspešných uchádzačov je podozrivé, že lukratívne záchranky vo väčšine prípadov získali dve firmy - IRS International Rescue System a Slovenská záchranná, a.s. Martináková zdôraznila, že sa budú snažiť dostať sa k informáciám, ktoré ministerstvo pred nemocnicami utajilo. Zároveň nevylúčila, že poslanci podajú aj trestné oznámenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu