Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zrušenie reforiem by podľa Mikloša ohrozilo životnú úroveň

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Zrušenie reforiem by podľa podpredsedu SDKÚ a ministra financií Ivana Mikloša viedlo k ohrozeniu konkurencieschopnosti Slovenska, životnej úrovne a rastu zamestnanosti. "Reformy vytvárajú predpoklad k hospodárskemu rastu a zamestnanosti," zdôraznil na tlačovej besede Mikloš.

Rušenie reforiem, ako to chce Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD), by podľa neho viedlo k zadlžovaniu budúcich generácií. Upozornil, že Smer-SD chce rozdávať a nie vytvárať. "Smer ponúka čiastkové riešenia z modelov, ktoré zlyhali aj v bohatších krajinách," uviedol Mikloš.

Podľa Mikloša sa Smer-SD vo svojich tézach dopúšťa troch omylov. Prvým je, že Smer-SD chce zvýšiť životnú úroveň nižších príjmových kategórií znížením ich daní na 15 percent. Podľa Mikloša sa však takéto opatrenie vôbec nedotkne najnižších príjmových skupín, pretože ľudia s príjmom do 7 000 Sk v súčasnosti neplatia žiadne dane. Za druhý omyl Mikloš považuje zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na niektoré tovary z 19 na 15 percent. "Všetky aktuálne príklady týchto krokov v iných krajinách ukázali, že zníženie DPH nevedie k zníženiu ceny pre spotrebiteľa," zdôraznil. Ako príklad uviedol zníženie dane v Čechách na jedlá v reštauráciách a poľské zníženie dane na benzín.

Tretím omylom Smeru-SD je podľa Mikloša návrh vykompenzovať straty v príjmoch štátneho rozpočtu predovšetkým zavedením dane z dividend, čo by malo znamenať príjem do štátneho rozpočtu takmer 10 mld. Sk. "Ide o nesprávny výpočet a nereálny odhad," uviedol. Podľa neho totiž zahraničné subjekty môžu platenie v SR obísť.

Prvým dôsledkom návrhov Smeru-SD by podľa Mikloša nebol žiaden prínos pre nízkopríjmové domácnosti. "Na znížení DPH získajú bohatší s vysokou spotrebou," zdôraznil. Zároveň dodal, že návrhy Smeru-SD ohrozia efektívnosť výberu daní a zvýšia deficit verejných financií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu