Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Úlohou štátu v oblasti informatizácie je zabezpečiť kvalitné podnikateľské prostredie

BRATISLAVA - Rozvoj informatizácie spoločnosti nie je podľa poslanca NR SR Ľubomíra Vážneho možný bez dobrej legislatívy. Problémom je podľa neho nezávislosť regulačnej autority, ktorá by mala v oblasti informatizácie zohrávať silnú úlohu a byť nezávislá od štátu.

"Na Slovensku Telekomunikačný úrad SR podlieha kapitole ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a nie je tak ekonomicky a legislatívne nezávislou autoritou," uviedol Vážny na medzinárodnej konferencii "Rozvoj konkurencieschopnosti Slovenska a informačná spoločnosť. Podľa neho tak vláda SR ignoruje pripomienky Európskej komisie v tejto oblasti.

Na kľúčovú úlohu sektora telekomunikácií pri rozvoji znalostnej ekonomiky poukázal poradca ministra financií Martin Bruncko. "Úlohou štátu v oblasti informatizácie je zabezpečiť kvalitné podnikateľské prostredie, čiže aj efektívnu liberalizáciu telekomunikačného trhu, ktorá je základom konkurenčného boja," povedal. Štát by mal podľa neho vzdelávať občanov o prínosoch internetu. Príkladom by podľa Bruncka mal ísť aj štát napríklad poskytovaním služieb e-governmentu.

Rozvoj znalostnej ekonomiky prostredníctvom programu Minerva osobitne akcentovala aj poslankyňa NR SR Beáta Brestenská. Poslankyňa zdôraznila, že objem výdavkov plánovaných v budúcoročnom rozpočte na tento program, ako aj na podporu informatizácie, by sa mal zvýšiť. Proces informatizácie podľa Brestenskej na Slovensku v tomto volebnom období konečne začal, keby však Slovensko nemalo projekt Minerva a nezačalo by realizovať akčné plány, informatizácia SR by bola na oveľa horšej úrovni. "Treba veľmi kvalitne a rýchlo realizovať informatizáciu a pripojiť ľudí na internet, vzdelávať ich a vytvoriť obsah, ktorý budú využívať," dodala. Podľa nej by mala mať každá politická strana vo svojom programe výzvu k informatizácii spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu