Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rezort školstva dá na dofinancovanie škôl približne 400 mil. Sk

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva použije približne 400 miliónov korún na dofinancovanie regionálneho školstva a akútnych problémov škôl. Ako na dnešnej tlačovej besede avizoval minister školstva Martin Fronc, tieto prostriedky získal rezort vďaka tomu, že zriaďovatelia škôl nahlásili viac žiakov, ako reálne 1. septembra nastúpilo.

Školy totiž nahlasujú počty žiakov dopredu podľa odhadu a tento školský rok nastúpilo skoro o 45 tisíc žiakov menej. Na základné školy nastúpilo vyše 540 tisíc žiakov a na stredné školy vyše 332 tisíc žiakov. Nadsadzovanie počtu žiakov je podľa Fronca pretrvávajúcim problémom.

Z ušetrených prostriedkov rezort poskytne 354 miliónov korún na dofinancovanie platov učiteľov, z toho 222 miliónov korún na dofinancovanie platov prostredníctvom vzdelávacích poukazov na obdobie od 1. septembra do konca roka. Okrem vzdelávacích poukazov, ktoré sú súčasťou mzdových prostriedkov v nadtarifných zložkách, dá ministerstvo školstva z ušetrených peňazí 132 miliónov korún na dofinancovanie 442 zriaďovateľom.

"Všetci budú mať taký objem peňazí, aby mohli byť vyplatené nadtarifné zložky v objeme minimálne 6 percent," upozornil Fronc. Je na zriaďovateľoch, ako budú postupovať, či tieto peniaze nebudú školám zadržiavať, čo sa podľa Froncových poznatkov v praxi stáva. Spolu požadovalo dofinancovanie platov 1 245 zriaďovateľov, no viacerí z nich vyplácali za nadtarifné zložky nad 5 % a niektorí až nad 10 %. Dokonca 36 z tých, ktorí žiadali o peniaze navyše, vyplácali nadtarifné zložky nad 20 %. Keďže táto suma bola vyplatená počas deviatich mesiacov, pokryla podľa Fronca vlastne základné platy za dva mesiace.

Ministerstvo z ušetrených peňazí tiež zvýši normatív na žiakov obchodných akadémii o tisíc korún. Robí tak druhýkrát od začiatku školského roka, kedy už normatív zvýšilo o tisíc korún. Celkovo sa financie na žiakov obchodných akadémii zvyšujú o 28 miliónov korún. Na podporu mimoriadne nadaných detí, na ktorú už MŠ SR uvoľnilo 7 miliónov korún, pôjdu ďalšie tri milióny korún, teda spolu 10 miliónov korún. Dotovať 10 miliónmi korún sa bude aj prax v stredných odborných učilištiach. Rovnako 10 miliónov korún pôjde na odchodné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu