Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Predaj hydiny začal minulý týždeň klesať

BRATISLAVA - Predaj hydiny začal minulý týždeň klesať. Dôvodom sú zrejme obavy obyvateľstva z vtáčej chrípky. Uviedol to v stredu na tlačovej besede predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľuboš Gabčík.

Zároveň však upozornil, že slovenské hydinové mäso je bezpečné a obavy ľudí sú neopodstatnené. "Hydinu chovajú farmári na Slovensku v krytých chovoch kam nemajú voľne žijúce vtáky prístup a celá výroba hydiny a mäsa je počas celého procesu pod prísnou hygienickou a veterinárnou kontrolou," uviedol Gabčík. Dodal, že veľkochovatelia hydiny zároveň zakázali svojim pracovníkom chovať doma hydinu.

Vtáčia chrípka a vysoké dovozy hydiny tak môžu ku koncu roka negatívne ovplyvniť hospodárske výsledky producentov hydiny. Hospodárenie hydinárov sa pritom v tomto roku mierne zlepšilo. Kým uplynulý rok skončili so stratou, v tomto roku skončia podľa predpokladov Ľ: Gabčíka s vyrovnaným hospodárskym výsledkom.

Trh s hydinou počas roka pozitívne ovplyvnil mierny nedostatok hydiny na trhoch Európskej únie počas leta, keď sa jej cena stabilizovala. Teraz však ohrozuje trh s hydinou vtáčia chrípka a nadmerné dovozy, ktoré tvoria približne 20 % domácej spotreby. Nadmerný import zaznamenali hydinári najmä z Poľska. Koncom tohto roka tak budú zrejme hydinárske farmy nútené zhruba na dva mesiace s chovom prestať. "Stále je to pre nich ekonomicky výhodnejšie ako predávať hydinu pod výrobné náklady," skonštatoval Ľ. Gabčík.

Ľuboš Gabčík, ktorý je zároveň generálnym riaditeľom spoločnosti Hyza sa vyjadril aj k vstupu českého holdingu Agrofert do slovenských hydinárskych závodov Hyza Žilina, THP Topoľčany a Farma THP Topoľčany. Keďže koncentráciu v súčasnosti posudzuje Protimonopolný úrad SR, dotknuté spoločnosti poslali na úrad vyjadrenie. V ňom uvádzajú, že žiadnu koncentráciu nejde, keďže firmy patria už v súčasnosti pod jednu hydinársku holdingovú skupinu Fend, a.s. Na slovenskom trhu pritom majú zhruba 46-percentný podiel a na trhu EÚ približne 0,5-percentný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu