Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Napriek kríze príspevky stranám a centrám rýchlo rastú

Európsky parlament
Európsky parlament

BRUSEL - Hoci národné vlády v celej Európskej únii prijímajú najrôznejšie úsporné opatrenia, príspevky stranám v Európskom parlamente citeľne rastú. Polepšili si však aj neziskové organizácie, ktoré sú na jednotlivé strany napojené.

Vyplýva to z údajov o financovaní, ktoré parlament zverejnil na svojich internetových stránkach. Príspevky štyrom najväčším frakciám od roku 2009 do minulého roka vzrástli z 8, 4 milióna až na 11 miliónov eur ročne. Strany síce nemusia celý príspevok vyčerpať, ale až na výnimky ho väčšinou vyčerpajú. Najväčším príjemcom takzvaných grantov je ľudová frakcia, ktorá si vlani polepšila až na 5 miliónov, pričom v roku 2009 získala "iba" 3,5 milióna. Druhé miesto patrí socialistom, teda druhej najväčšej frakcii, vlani získala zhruba 3,4 milióna. Obe strany dohromady tak získavajú drvivú väčšinu príspevkov, čo ale zodpovedá aj ich zastúpeniu v EP.

Rast príspevkov stranám je ale ďaleko výraznejší v dlhšom časovom období. V roku 2004, keď sa únia rozšírila o desať nových členských štátov vrátane Česka, štyri najväčšie frakcie získali v prepočte zhruba 3,8 milióna, čo je o 7,2 milióna menej ako v roku 2010.

Na vývoj finančných príspevkov sa nemôžu sťažovať ani analytické centrá, ktoré majú blízko k jednotlivým stranám v parlamente. Centrum pre európske štúdiá (CER) napojené na ľudové frakcie si od roku 2009 do roku 2010 polepšilo zhruba o milión a v minulom roku získali grant vo výške 3,3 milióna. S takmer dvoma miliónmi sa vlani uspokojila aj Nadácia pre európske progresívne štúdia (FEPS), ktorá má zase blízko k socialistom.

V prípade CER a FEPS sa pritom príspevky za posledné dva roky takmer zdvojnásobili. Drvivú väčšinu grantov pre neziskové organizácie získavajú združenia, ktoré majú bližšie k takzvaným eurofederalistom, teda obhajcom hlbšej integrácie EÚ, než k euroskeptikom.

Výnimkou je organizácia New Direction, ktorá vznikla len vlani a získala piaty najväčší príspevok v celkovej výške 640 tisíc. New Direction je pritom napojená na skôr euroskeptické frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorej členom sú aj českí občianski demokrati.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu