Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Inšpektori stiahli z predaja vyše 25 ton potravín

BRATISLAVA - Počet zistených nedostatkov pri potravinových kontrolách v auguste tohto roka v porovnaní s júnom vzrástol. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR skontrolovali v auguste celkom 2 848 objektov, v ktorých vykonali spolu 3 140 kontrol.

Z celkového počtu skontrolovaných objektov zistili inšpektori nedostatky v 1 139 prípadoch. V relatívnom vyjadrení to predstavuje 39,9 %, kým v júni tohto roka to bolo 38,8 %. Orgány potravinového dozoru zakázali tiež predaj viac ako 25 tis. kilogramov výrobkov v hodnote 1,24 mil. Sk. Kontrolóri našli 918 druhov potravín, ktoré predávali obchodné siete po uplynutí lehoty spotreby. Vyplýva to z informácií zverejnených Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR.

Za porušenie hygienických predpisov uložili inšpektori ŠVPS minulý mesiac blokové pokuty v celkovej výške 188,4 tis. Sk. Z toho až 165 tis. Sk predstavovali blokové pokuty pre obchodné siete. V správnom konaní vydali inšpektori minulý mesiac celkom 238 rozhodnutí o odstránení nedostatkov, z toho najviac pre obchodné siete. V auguste tiež nadobudlo právoplatnosť 87 rozhodnutí o finančných postihoch v celkovej sume 735 tis. Sk. Aj v tomto prípade dostali najviac pokút práve obchodné siete, a to až 612 tis. Sk. Počas augustových kontrol odobrala ŠVPS na kontrolu kvality a zdravotnej bezpečnosti do laboratórií 2 363 vzoriek od producentov alebo predajcov potravín. Z tohto počtu nevyhovovalo platným právnym predpisom 160 vzoriek, čo predstavuje 6,8-percentný podiel.

Medzi nedostatky, ktoré zistili inšpektori ŠVPS minulý mesiac, patrilo napríklad nedostatočné zabezpečenie priestorov proti vniknutiu hmyzu do výrobných priestorov, pracovníkom chýbali pokrývky hlavy, chýbajúce kryty na osvetlení, či výskyt plesní. V jednom prípade museli zakázať výrobu strúhanky, pretože suroviny boli skladované na znečistenej zatečenej podlahe spolu s plesnivými surovinami. V obchodnej sieti prekrývali pracovníci údaje pre spotrebiteľov etiketami, predávajúci skladovali potraviny v nevyhovujúcich priestoroch a chladničkách, či vykonávali počas predaja stavebné úpravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu