Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Švajčiari otvoria pracovný trh Východoeurópanom

ZÜRICH - Švajčiarsko v sobotu zahlasovalo za otvorenie svojho trhu pracovníkom z 10 nových členských krajín Európskej únie (EÚ). Plán švajčiarskej vlády, rozšíriť dohodu s Bruselom na voľnom pohybe osôb o novoprijaté štáty únie, podporilo 56 % voličov. V číslach hlasovalo "za" 1,45 mil. voličov, kým približne 1,15 mil. povedalo "nie". Celkovo sa na referende zúčastnilo 53,8 % zo všetkých oprávnených voličov.

Dohoda už v súčasnosti platí pre všetkých 15 pôvodných členských krajín. Podľa nej umožní Švajčiarsko pracovať na svojom trhu občanom z nových štátov únie ak preukážu, že majú v krajine zamestnanie a dokážu sa uživiť. Pred záplavou lacnej pracovnej sily varovalo pravicové krídlo švajčiarskej vlády aj napriek tomu, že do krajiny bude môcť podľa dohody prísť z nových štátov EÚ každoročne asi iba 3 tis. ľudí. Švajčiarska nezamestnanosť pritom predstavovala v minulom roku 3,9 %. Jeden z najväčších nových štátov únie, Maďarsko, privítalo pozitívne rozhodnutie švajčiarskych občanov. Hovorca maďarskej vlády András Batiz však uviedol, že krajina by preferovala, aby talentovaní ľudia ostávali vo svojom materskom štáte. V budúcnosti by sa však Švajčiarsko podľa neho vraj nemalo brániť pred masovou migráciou maďarských pracovníkov do krajiny.

Pozitívne rozhodnutie privítal aj Brusel. Podľa predsedu EÚ José Manuela Barossa ukazuje, že Švajčiarsko a únia úspešne spolupracujú pri podporovaní integrácie svojich ľudí a ekonomík a posilňovaní súdržnosti Európy. Švajčiarski voliči nepodporili začatie integračného procesu do EÚ v roku 1992. Sobotňajšie hlasovanie naznačuje, že nezávislé Švajčiarsko zbližuje svoje vzťahy s úniou. Politický analytik Claude Longchamp však povedal, že tento výsledok neznamená, že Švajčiarsko chce vstúpiť do únie a najmä nie hneď. Aj podľa švajčiarskej ministerky zahraničných vecí Micheline Calmy-Reyovej nie je členstvo krajiny v EÚ v súčasnosti aktuálnou otázkou.

EÚ je najdôležitejším obchodným partnerom Švajčiarska. Do únie smeruje 60 % exportu krajiny, kým z EÚ importuje Švajčiarsko až 80 % z celkovo dovážaných tovarov a služieb. Podľa Rudolfa Ramsauera, šéfa organizácie economiesuisse, je toto rozhodnutie dobrým pre švajčiarsku ekonomiku. Krajina sa podľa neho tak bude môcť zúčastňovať na východoeurópskych trhoch, ktoré rastú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu