Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kolonica - podnikateľský raj?

Výrobu ponožiek si priamo vo svojom dome zriadil Eugen Komár (59), ktorý momentálne hľadá nové trhy. Zobraziť galériu (3)
Výrobu ponožiek si priamo vo svojom dome zriadil Eugen Komár (59), ktorý momentálne hľadá nové trhy.

KOLONICA - Kolonica (okr. Snina) sa môže pochváliť nevídane vysokým počtom podnikateľov. Zo šesťsto ľudí, ktorí tam žijú, ich podniká až päťdesiat!

V porovnaní s dedinami na okolí je až neuveriteľné, koľkí sa rozhodli zobrať osud do vlastných rúk. "Ľudia mali vzťah k podnikaniu aj za socializmu. Už vtedy vznikali súkromné firmy," pochvaľuje si starosta Ján Dzoba. Paradoxne, kým inde sa pred 15 rokmi práve začínali ťažkosti s nezamestnanosťou, Kolonici krach niektorých podnikov pomohol. "Ľudia nevyplakávali, ale vrhli sa do podnikania," tvrdí starosta. A kým v okrese Snina je dnes 15 % nezamestnanosť, tu je toto číslo polovičné. Podniká sa hlavne s drevom. "Ale nielen s ním. Niektorí pletú ponožky, iní si zriadili cukrárenskú výrobu. Drevo však vedie," myslí si starosta.

Jedným z miestnych podnikateľov je Michal Kuzma (48). Vyrába okná, garniže či rámy na obrazy. "Pred 9 rokmi to v podniku, kde som pracoval, začalo byť kritické. Pustil som sa do podnikania," vraví. Dnes zamestnáva 9 ľudí a výrobky predáva i do Čiech. Nevzdal sa, ani keď mu pred polrokom výrobné priestory a stroje zhoreli. Začal znova a za mesiac výrobu obnovil. "Naša rodina robila dňom aj nocou, ale nakoniec sa nám znova začalo dariť. Rozhoduje cieľavedomosť," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu