Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Minimálna mzda sa od októbra zvyšuje na 6 900 Sk

BRATISLAVA - Minimálna mzda sa od októbra zvýši zo súčasných 6 500 Sk na 6 900 Sk. Dnes o tom rozhodla vláda. Najnižšia hodinová mzda tak bude od budúceho mesiaca predstavovať 39,70 Sk namiesto súčasných 37,40 Sk.

Na minimálnej mzde vo výške 6 900 Sk sa v polovici augusta dohodla Konfederácia odborových zväzov SR s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení SR. Minister práce a sociálnych vecí Ľudovít Kaník túto dohodu akceptoval, hoci Republiková únia zamestnávateľov ako tretí sociálny partner vlády požaduje inštitút minimálnej mzdy zrušiť.

Keďže aktuálna suma minimálnej mzdy je zároveň najnižším vymeriavacím základom pre výpočet poistného na sociálne poistenie, od októbra sa zvýšia aj minimálne platby poistného do Sociálnej poisťovne. Povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba v súčasnosti platí do Sociálnej poisťovne poistné minimálne vo výške 2 155 Sk, z toho 286 Sk je poistné na nemocenské poistenie a 1 869 Sk predstavuje poistné na dôchodkové poistenie.

Po zvýšení minimálnej mzdy na 6 900 Sk tak budú povinne poistené samostatne zárobkovo činné osoby platiť na dôchodkové poistenie najmenej 1 984 Sk a na nemocenské poistenie minimálne 304 Sk, čo spolu predstavuje 2 288 Sk. Minimálne poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie v novej výške zaplatia SZČO prvýkrát za október, pričom splatnosť poistného za október je do 8. novembra tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu