Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za deväť mesiacov sa na mýte vybralo 102,8 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločnosť SkyToll vybrala za prvých deväť mesiacov prevádzky na elektronickom mýte pre štát viac ako 102,8 milióna eur. Informovala o tom dnes mediálna zástupkyňa SkyToll-u Lenka Lendacká.

Mýtne poplatky za jazdu po vybraných cestách platia vodiči nákladných áut a autobusov od januára. V roku 2009 štát od nich utŕžil za diaľničné nálepky celkovo 50,6 milióna eur.

Za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest sa od začiatku roku vybralo na mýte viac ako 64,2 milióna eur, na vymedzených úsekoch ciest I. triedy zaplatili prevádzkovatelia automobilov nad 3,5 tony a autobusov 35,5 milióna eur. Zvyšné tri milióny eur zaplatili dopravcovia bez palubnej jednotky za jednorazový prejazd Slovenskom priamo v rámci takzvaného ticketingu.

Do systému výberu elektronického mýta sa zaregistrovalo 194.000 vozidiel, z ktorých dve tretiny tvoria vozidlá zo zahraničia. Denne užíva približne 2000 kilometrov spoplatnených ciest v priemere 26.920 zaregistrovaných vozidiel.

Štát v prvom roku prevádzky mýta vyberie podľa skoršieho odhadu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) približne o desatinu menej než pôvodne plánovaných 160 miliónov eur. Dôvodom nižšieho príjmu má byť oslobodenie niektorých ciest od mýta začiatkom roka a úpravy systému vyberania poplatkov. SkyToll by mal tento rok za vybudovanie a prevádzku systému na princípe satelitnej technológie získať 87,6 milióna eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu