Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Mýtna polícia vyzbierala na pokutách vyše 2 milióny

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Mýtna polícia, ktorá dohliada na výber elektronického mýta priamo na cestách, vyzbierala za prvé štyri mesiace tohto roka na priestupkoch vyše dva milióny eur; dokopy udelila vyše 1300 pokút.

Informoval Viktor Plézel z policajného prezídia. Nespresnil však, akých previnení sa vodiči najčastejšie dopúšťajú. Celkovo vybral štát na mýtnych platbách od januára do apríla takmer 38 miliónov eur.

Mýto platia na Slovensku od januára autá s hmotnosťou nad 3,5 tony vrátane autobusov, spoplatnených je viac ako 2000 kilometroch vybraných úsekoch ciest. Okrem diaľnic a rýchlostných ciest sa nový spôsob úhrad týka aj ciest prvej triedy. Bloková pokuta vo výške 1655 eur hrozí vodičom ak neplatia mýto, neoprávnene zasahujú do zariadenia, ktoré zhromažďuje údaje o počte prejazdených kilometrov po spoplatnených úsekoch. V správnom konaní hrozí dopravcovi ešte o tisícku vyššia sankcia.

Za nesprávne zadanie údajov do palubnej jednotky napríklad o počte náprav môže vodič dostať pokutu do výšky 160 eur. Táto sadzba sa pritom pôvodne od ostatných pokút neodlišovala, jej zníženie presadili u vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dopravcovia po protestoch zo začiatku roka. Nespokojenci kritizovali okrem iného údajnú nepripravenosť systému či rozsah spoplatnenej cestnej siete. Výška jednotlivých sankcií je pevne stanovaná a policajti ich nemôžu na základe dohody znížiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu