Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kalifornia obvinila 39 výrobcov liekov z podvodu

LOS ANGELES - Kalifornia obviňuje 39 farmaceutických spoločností z podvodu. Generálny prokurátor štátu Kalifornia Bill Lockyer podal žalobu voči 37 spoločnostiam vrátane veľkých firiem ako Amgen, či GlaxoSmithKline, obviňujúc ich z toho, že zámerne uvádzali vyššie ceny svojich liekov, ktoré štát uhrádza za občanov v rámci programu Medicaid.

Nové podania sa tak pridali k súdnemu procesu, ktoré Kalifornia začala ešte v roku 2003 voči spoločnostiam Abbott Laboratories a Wyeth. V rámci programu Medicaid štát prepláca isté lieky, pričom tieto platby idú lekárňam, doktorom a klinikám, ktoré tieto lieky poskytujú pacientom. Ceny týchto liekov pritom stanovuje výrobca, čo obvinené farmaceutické spoločnosti využili a na účely preplácania vykazovali vyššie ceny liekov, než za aké ich poskytovali lekárňam.

Rozdiel predstavoval pre lekárne čistý zisk, pričom úmyslom farmaceutických spoločností bolo podľa prokurátorov týmto spôsobom motivovať lekárne, lekárov a kliniky, aby odoberali práve ich lieky. Spoločnosti takto okradli daňových poplatníkov o stovky miliónov USD, dodáva Lockyer, odhadujúc, že priemerne mohol jeden výrobca spôsobiť štátu škodu okolo 40 mil. USD. Spoločnosti Abbot, Bristol-Myers, či Amgen tieto obvinenia odmietajú a sú odhodlané brániť sa pred súdom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu