Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Politická kríza by podľa trhu nemala dlhodobo oslabiť korunu

BRATISLAVA - Súčasná situácia na slovenskej politickej scéne by nemala dlhodobejšie oslabiť kurz koruny. Predpokladá to väčšina bankových analytikov, ktorých oslovila agentúra SITA. Podľa hlavného analytika ING Bank Jána Tótha doteraz koruna oslabila približne o 1 %.

"Ak by sa konali predčasné parlamentné voľby, znehodnotenie koruny by sa mohlo znásobiť," domnieva sa analytik. Ak sa však vláda zachová aj s menšou podporou v parlamente, slovenská mena by podľa neho mala opäť pozvoľna posilňovať. Ako pokračoval Tóth, pri zahraničných investíciách predpokladá pokračovanie činnosti Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorá podľa neho hrá najdôležitejšiu úlohu. Zlým signálom pre trh by podľa Tótha mohlo byť odvolanie ministra zdravotníctva, pretože by mohlo znamenať odklad reformy zdravotníctva.

Zhodnocovanie slovenskej meny zo strednodobého a dlhodobého hľadiska predpokladá aj analytička ČSOB Silvia Čechovičová. "Kľúčové pre ďalší vývoj je, či Aliancia nového občana odíde do opozície alebo nie, resp. koľkí z jej poslancov budú podporovať vládnu koalíciu," povedala. Do vyriešenia tejto otázky bude podľa nej zrejme na trhu pretrvávať zvýšená volatilita a môžu pokračovať tlaky na oslabenie kurzu.

Po vyriešení politických problémov však očakáva opätovné posilňovanie koruny. Dobre makroekonomické ukazovatele dávajú korune priestor na zhodnocovanie aj podľa analytičky VÚB banky Márie Valachyovej. "Alternatívu predčasných volieb by mohli investori vnímať citlivejšie, najmä, ak by novú vládu zostavil Smer," povedala analytička VÚB banky. Podľa nej totiž táto strana predstavuje potenciálne riziko zmeny reforiem a podnikateľského prostredia.

Analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák predpokladá, že pre investorov bude kvôli plánovanému vstupu do eurozóny dôležité predovšetkým schválenie rozpočtu na rok 2006 bez priveľkého zvýšenia výdavkov. "Ak sa Slovensko výraznejšie neodchýli od súčasnej stratégie prijatia eura, koruna by mala aj naďalej posilňovať, čo bude aj v záujme Národnej banky Slovenska," domnieva sa analytik. V takom prípade dlhodobé dopady na korunu neočakáva a v budúcom roku by podľa neho mala slovenská mena posilňovať. Mušák pritom nepredpokladá, že schválené reformy sa po nasledujúcich voľbách výraznejšie zmenia. Pripustil však, že ďalšia vláda ich môže čiastočne upraviť.

Politická kríza zatiaľ nemá na vývoj kurzu slovenskej meny podľa guvernéra centrálnej banky Ivana Šramka zásadnejší vplyv. "Je pozitívne, že peňažné aj devízové trhy sú čoraz nezávislejšie od takýchto problémov," skonštatoval guvernér v stredu po rokovaní vládneho kabinetu. Je to podľa neho vidieť na vývoji slovenskej koruny aj na ostatných ukazovateľoch, na ktorých sa ešte neprejavil žiadny negatívny vplyv. V závere stredajšieho obchodovania bol kurz koruny a eura na 38,860 / 890 SKK/EUR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu