Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko má tretiu najnižšiu medziročnú infláciu v rámci EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Medziročná septembrová inflácia na Slovensku na úrovni 1,1 % bola nižšia v porovnaní s medziročnou infláciou celej eurozóny, ktorá bola podľa predbežných údajov na úrovni 1,8 %, aj v porovnaní s infláciou v rámci celej Európskej únie, ktorá bola podľa predbežných údajov na úrovni 2,2 %.

Medziročná inflácia v SR bola v rámci únie tretia najnižšia. Medzimesačná inflácia na Slovensku bola nulová, čiže bola tiež nižšia v porovnaní s medzimesačnou infláciou v rámci celej eurozóny, ktorá podľa predbežných údajov bola na úrovni 0,2 %, aj v porovnaní s infláciou v rámci celej EÚ, ktorá bola podľa predbežných údajov tiež na úrovni 0,2 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci Európskej únie mali najnižšiu medziročnú infláciu v Írsku (-1 %), Lotyšsku (0,3 %) a na Slovensku (1,1 %). Najvyššiu infláciu mali v Rumunsku (7,7 %), Grécku (5,7 %) a Estónsku (3,8 %). V rámci eurozóny medziročne najviac zdražela doprava (4,1 %), alkohol a tabak (3,2 %) a bývanie (2,9 %). Najviac klesli ceny telekomunikácií (-0,9 %) a rekreácie a kultúry (-0,2 %).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu