Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zisk bratislavského letiska môže tento rok prevýšiť 20 mil.Sk

BRATISLAVA - Hospodársky výsledok Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava môže za celý tento rok presiahnuť hranicu 20 mil. Sk. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa letiska Želmíra Habánová, tento výsledok môže spoločnosť dosiahnuť vtedy, ak hospodárenie letiska neovplyvnia žiadne mimoriadne faktory.

Podľa analýzy ministerstva financií by mal čistý zisk bratislavského letiska v tomto roku predstavovať 20 mil. Sk. "Tieto údaje vychádzajú z podkladov, ktoré boli vypracované v určitom časovom predstihu. Reálny vývoj je však zatiaľ optimistickejší," skonštatovala Habánová. V porovnaní s vlani dosiahnutým čistým ziskom na úrovni 39,2 mil. Sk by tak malo bratislavské letisko zaznamenať v tomto roku výrazný pokles. Aj keď v tomto roku očakáva letisko nárast cestujúcich, ich počet nie je podľa Habánovej jediným faktorom ovplyvňujúcim zisk. Do úvahy musí letisko brať aj napríklad náklady na opravy či odpisy z realizovaných investícií.

Vývoj hospodárenia v ďalších rokoch nie je podľa Habánovej možné presne predpovedať a to z dvoch dôvodov. "Letisko sa nachádza v období dynamického vývoja, kedy nie je možné pri prognózovaní vychádzať z vývoja v minulých rokoch. Druhým dôvodom je zmena majoritného vlastníka spoločnosti, ktorý bude v rozhodujúcej miere určovať stratégiu ďalšieho vývoja letiska," vysvetlila Habánová. Podľa materiálu rezortu financií by však malo letisko v budúcom roku hospodáriť so ziskom po zdanení vo výške 24 mil. Sk, v roku 2007 by mal čistý zisk predstavovať 35 mil. Sk a v roku 2008 by sa mal zvýšiť na 80 mil. Sk. "Dosiahnutý zisk, resp. aspoň jeho časť, sa v nasledujúcich rokoch použije na financovanie investícii letiska," uzavrela Habánová.

Bratislavské letisko je v súčasnosti v privatizačnom procese. Potenciálni investori môžu svoj záujem zdokladovať do 15. augusta, predbežné ponuky môžu následne predkladať do 5. septembra tohto roka. Strategický investor získa 66 % akcií letiska, po 10 % pripadne na Bratislavský samosprávny kraj a mesto Bratislava a 14 % ostane v držbe štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu