Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Radičová: Regulačná rada ÚRSO sa rušiť nebude

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Regulačná rada Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa rušiť nebude. Dohodli sa na tom dnes zástupcovia koaličných strán vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Zánik rady navrhol minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), chcel tiež, aby mohla šéfa regulačného úradu vyberať priamo vláda.

Rada, ktorá je odvolacím orgánom regulácie cien energií, dnes vyhlásila, že jej zánikom by ministerstvo získalo nad úradom kontrolu. V kompetencii rady v súčasnej podobe je navrhnúť vláde predsedu ÚRSO.
    
Momentálne stojí na čele úradu Jozef Holjenčík, ktorý je zároveň predsedom regulačnej rady. Ten už skôr novinárom povedal, že ministerstvo sa snaží dosadiť do úradu svojich ľudí a ovládnuť doteraz nezávislý úrad v prospech podnikov, ktoré má regulovať.
    
"Návrh na zrušenie rady na reguláciu sme nepovažovali za naplnenie programového vyhlásenia vlády, pretože to jednoznačne stanovuje, že odpolitizujeme celý tento proces a postup priamo menovať šéfa regulačného úradu vládou by bol opačný proces,"
povedala Radičová po skončení koaličnej rady.
    
Jedným z argumentov ministerstva v prospech zrušenia rady boli úspory. Tvrdilo tiež, že sa snažilo odstrániť vraj dlhodobo protiprávny stav, keď šéf rady Holjenčík zároveň zastupuje predsedu ÚRSO.
    
ÚRSO okrem iného posudzuje a schvaľuje návrhy dodávateľov energií na úpravu cenníkov pre domácností. Odvolania voči cenovým rozhodnutiam posudzuje regulačná rada na čele s Holjenčíkom. Na hlasovaní rady sa však v tomto prípade nezúčastňuje.
    
Regulačný úrad v súčasnosti posudzuje návrhy plynární SPP na úpravu cien plynu pre domácnosti aj pre odberateľov, ktorí surovinu používajú na výrobu tepla pre domácnosti. Štát ako väčšinový akcionár SPP nedávno súhlasil, aby podnik požiadal regulátora o zdraženie plynu pre ľudí od novembra o 7,5 percenta. Regulačný úrad ešte v polovici augusta oznámil, že v tomto roku nevidí dôvody na žiadne zvyšovanie cien plynu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu