Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mimoriadny odvod Tiposu môže ovplyvniť aj súdny spor

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Plánovaný mimoriadny príspevok národnej lotériovej spoločnosti Tipos do štátneho rozpočtu vo výške 40 miliónov eur na odstraňovanie následkov povodní by mohol zásadne ovplyvniť súdny spor firmy s cyperským Lemikon Limited.

Tiposu totiž stále hrozí, že by mal Lemikonu zaplatiť odškodné desiatky miliónov eur. Pokiaľ mimoriadny odvod v novele zákona, ktorú v piatok odobrila vláda, schváli aj parlament, štát o peniaze prísť nemusí. Naznačil to internetový portál eTrend.sk. Súdny spor Tiposu vznikol pre údajné zneužívanie know-how spoločnosti Športka. Spoločnosť spor na Najvyššom súde v auguste 2008 prehrala a pohľadávku Športky voči Tiposu odkúpila cyperská firma.

 

Lotériová spoločnosť, ktorej jediným akcionárom je ministerstvo financií, mala na základe verdiktu súdu zaplatiť Lemikonu odškodné takmer 60 miliónov eur. Vedenie Tipos však počas pôsobenia predchádzajúcej vlády uzavrelo s neznámou cyperskou spoločnosťou dohodu o urovnaní a prevode know-how. Podľa nej mal Tipos vyplatiť približne 66 miliónov eur. Na účet Lemikonu odišla len časť tejto sumy, vyplateniu zvyšku sa Slovensko vyhlo zmenou zákona, ktorou parlament posilnil právomoci generálneho prokurátora. Ten podal mimoriadne dovolanie. Cyperská spoločnosť neskôr od dohody s Tiposom odstúpila, Najvyšší súd o dovolaní stále nerozhodol. Nová vláda v novele zákona o hazardných hrách navrhla, aby Tipos prispel na riešenie následkov záplav 40 miliónmi eur. Spoločnosť už ohlásila, že polovicu tejto sumy môže zaplatiť ihneď, na zvyšok si chce s ministerstvom financií dohodnúť splátkový kalendár. Kabinet navyše chce, aby parlament normu prerokoval v skrátenom konaní.

 

Ak by po jej schválení Najvyšší súd potvrdil svoj starší verdikt a Tipos spor prehral, lotériová spoločnosť podľa internetového portálu asi skončí v konkurze. Do neho by sa zrejme prihlásil nielen majiteľ pohľadávky Športky, ale aj štát. Vláda si však chce v legislatíve zabezpečiť dosah na peniaze Tiposu. "Ministerstvo môže povoliť úhradu časti mimoriadneho odvodu v splátkach v takom rozsahu, v akom sa zriadi záložné právo na majetok tohto prevádzkovateľa na zabezpečenie pohľadávky štátu v správe ministerstva," píše sa v návrhu novely zákona. V konkurze by mal štátny veriteľ silnejšiu pozíciu a dostal by prednosť pre Lemikonom, pripomenul eTrend.sk Ministerstvo financií úvahy o dopadoch novely na súdny spor nechcelo komentovať. "Tento návrh sa týka povodní, nie súdneho sporu," uviedol Mikuláš Gera z tlačového oddelenia ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu