Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tipos by mal mimoriadne odviesť na povodne 40 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národná lotériová spoločnosť Tipos by mala odviesť do rozpočtu mimoriadnych 40 miliónov eur na odstraňovanie následkov povodní, ktoré nedávno zasiahli Slovensko. Navrhlo to ministerstvo financií v novele zákona o hazardných hrách. Stopercentným akcionárom Tiposu je štát; spoločnosť vlani z hazardných hier odviedla 29,2 milióna eur.

Ministerstvo tiež navrhlo, aby parlament materiál po prípadnom schválení vo vláde prerokoval v skrátenom konaní. Tipos pôvodne predpokladal, že tento rok prispeje do štátneho rozpočtu sumou 27,5 milióna eur.

"Požiadavku ministerstva považujeme za úplne správnu, predpokladám, že približne polovicu peňazí by mohol Tipos odviesť okamžite z finančnej rezervy, ktorú má na účte," povedal však šéf spoločnosti Stanislav Žiačik. Na zvyšok sumy si chce lotériová spoločnosť dohodnúť s ministerstvom splátkový kalendár, verí, že aspoň na desať rokov. V prípade, že by Tipos potreboval prostriedky na vyplácanie neočakávaných výhier, by navyše zrejme musel využiť takzvaný kontokorentný úver, teda možnosť ísť na účte do mínusu.

Ministerstvo financií reagovalo, že aj takéto riešenie bude pre štátny rozpočet prínosom. "V prípade, že by Tipos nemohol celú sumu splatiť v požadovanom termíne, pre ministerstvo financií je prijateľné aj rozloženie splátok na dlhšie obdobie, pretože odľahčia verejné financie a pomôžu pri znižovaní dlhu štátu," povedal Mikuláš Gera z komunikačného oddelenia úradu.

Predbežné škody spôsobné povodňami z mája a júna na východnom a južnom Slovensku dosiahli zhruba 700 miliónov eur, súčasná aj terajšia vláda na ich odstraňovanie vyčlenila približne 40 miliónov eur. Ďalších 8,85 milióna eur pridelila obciam premiérka Iveta Radičová z rezervy, iný zhruba milión eur poputoval na geologický prieskum oblastí ohrozených zosuvmi pôdy.

Zároveň tiež kabinet uvoľnil necelých šesť miliónov eur na opravy poškodených hrádzí, mostov či zdrží, ktoré slúžia na protipovodňovú ochranu; peniaze neskôr plánuje preplatiť z Fondu solidarity Európskej únie. Naopak, ministerstvo dopravy dnes zverejnilo informačný materiál, podľa ktorého nebude možné čerpať na účely odstraňovania škôd napríklad z operačného programu doprava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu