Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mzdy v priemysle stúpli o sedem percent

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tempo rastu platov v slovenskom priemysle sa v júni zrýchlilo. V šiestom mesiaci tohto roka sa priemerná mesačná mzda zvýšila medziročne o sedem percent na 829 eur, zatiaľ čo v máji stúpla o 5,4 percenta na 779 eur. Po očistení od inflácie priemerný zárobok v júni vzrástol o 5,9 percenta, v predchádzajúcom mesiaci sa zvýšil o 4,2 percenta, informoval dnes Štatistický úrad.

Mzdy sa v júni najvýraznejšie zvýšili v poštových službách (o 15,4 percenta) a v dodávkach elektriny, plynu a pary (o 10,1 percenta). Platy stúpli aj v ďalších odvetviach, výnimkou bol len sektor informácií a komunikácie, kde poklesli o 2,1 percenta. V odvetví predaja a opravy motorových vozidiel sa mzdy oproti júnu minulého roka nezmenili.

Najvyšší plat v šiestom mesiaci roka poberali tradične pracovníci v sektore informácií a komunikácií, a to 1618 eur. Najnižšie mzdy na úrovni 350 eur mali zamestnanci reštaurácií a pohostinstiev.

Slovenský priemysel vlani negatívne zasiahla svetová hospodárska kríza, v posledných mesiacoch sa však produkcia firiem zvyšuje. V júni pokračoval výrazný rast tržieb priemyselných podnikov, ktoré v stálych cenách stúpli medziročne o 24,2 percenta na 5,66 miliardy eur. V máji rástli ešte rýchlejšie, a to o 27,4 percenta.

Koncom júna v priemysle pracovalo 476.209 ľudí, čo bolo o 2,5 percenta menej ako v rovnakom období minulého roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu