Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Priemysel výrazne zrýchlil rast, produkcia stúpla o 31 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský priemysel si v máji výrazne polepšil, v medziročnom porovnaní rástol najrýchlejšie od začiatku meraní v roku 2000. Produkcia podnikov stúpla o 31 percent, zatiaľ čo v apríli vzrástla o 21 percent, informoval dnes Štatistický úrad. Dynamický rast odvetvia prekvapil analytikov, hospodárstvo podľa nich naďalej ťahá najmä zahraničný dopyt.

"Číslo výrazne prekonalo očakávania," napísal v komentári analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Priemyselná produkcia v máji bola na úrovni predkrízového prvého polroka 2008, dodal.

Medziročne najviac si v máji polepšila výroba chemikálií a chemických produktov, ktorá sa zdvojnásobila. "Pozitívom je (...), že rast nebol ťahaný len jedným-dvoma sektormi priemyslu, ale takmer všetkými," poznamenal analytik ING Bank Eduard Hagara. Produkcia dopravných prostriedkov, ktorá patrí k motorom ekonomiky, sa v piatom mesiaci zdvihla o 56,3 percenta. V apríli stúpla o 63,7 percenta.

Priemysel rástol rýchlym tempom aj v uplynulých mesiacoch. Napomohli tomu aj slabšie výsledky v rovnakom období vlaňajška, s ktorými sa údaje porovnávajú; hospodárstvo vtedy trpelo následkami krízy. Tá začala negatívne vplývať na priemysel už predvlani na jeseň, podnikom klesali predovšetkým objednávky z cudziny.

Májovú produkciu podľa Mušáka potiahol najmä elektrotechnický priemysel. Výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov vzrástla o 85,3 percenta, v apríli pritom vykázala prepad o takmer desatinu. "Je možné, že ide len o jednorazový výkyv," doplnil Mušák. Elektrotechnický priemysel sa radí k popredným odvetviam hospodárstva, medzi najväčšie firmy patria fabriky ázijských koncernov Samsung či Sony.

Vysoký rast priemyselnej produkcie možno podľa analytika VÚB banky Martina Lenka očakávať aj v júni. Odhadol, že priemysel by v šiestom mesiaci mohol stúpnuť medziročne o štvrtinu. "Rýchlejší rast produkcie v priemysle zároveň zvyšuje pravdepodobnosť vyššieho ako očakávaného rastu hrubého domáceho produktu v druhom štvrťroku," tvrdil Lenko.

Celkovo samotná priemyselná výroba po očistení od ťažby a dobývania a dodávok energií v piatom mesiaci vzrástla o 35,6 percenta. V apríli sa zvýšila o 23,6 percenta. Odvetvie ťažby a dobývania v máji spadlo o 0,7 percenta oproti aprílovému prírastku o 2,1 percenta. Dodávky energií sa v piatom mesiaci zvýšili medziročne o 13,4 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu