Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vlastníci pozemkov pre Kia pripravení podať trestné oznámenia

ŽILINA - Vlastníci parciel pod infraštruktúru automobilky Kia v lokalite pri Žiline sú pripravení podať trestné oznámenia za nedovolený vstup na pozemky.

"Čo tu vidíme, sú navezené rúry, je tu hlboká ryha, robí sa tu kanalizácia pre závod Kia, toto s archeologickým výskumom nemá nič spoločné, cesta je tu už takmer spevnená", uviedla pred novinármi Margita Mravcová z petičného výboru nespokojných vlastníkov pozemkov.

Tí predaj pozemkov pod infraštruktúru podmieňujú doplatením ceny parciel pod výstavbu závodu do 350 Sk za meter štvorcový. Majiteľov parciel, ktorí uzatvorili zmluvu o právnom zastupovaní s advokátskou kanceláriou poslanca Miroslava Abelovského je približne štyristo. Nik z poškodených vlastníkov podľa Mravcovej nesúhlasil, aby sa na jeho pozemkoch pracovalo.

Archeologický výskum na pozemkoch pod infraštruktúru automobilky Kia v katastri obce Teplička nad Váhom v časti výstavby príjazdovej komunikácie k závodu ukončili archeológovia už približne pred dvoma týždňami, práce na ceste však pokračujú ďalej.

Ako na tlačovej besede vo štvrtok informoval Matej Ruttkay z Archeologického inštitútu v Nitre, v tomto úseku neobjavili žiadne nálezy, archeológovia budú preto pokračovať v ďalších častiach staveniska pravdepodobne do jesene. Na margo medializovaných informácií, že podľa Spoločnosti Žilina Invest sú pre súčasný archeologický prieskum potrebné spevnené plochy, ktoré pripomínajú základy cesty uviedol, že na začiatku archeologických prác potrebovali naviesť štrk na určité časti, aby sa tam dostali stroje, ktoré odstraňovali ornicu. Vrstvu štrku do jedného metra však nepotrebovali. "Pred dvoma až troma týždňami sme skončili výskum“, uviedol na otázku, či to, čo sa tam robí, je ešte potrebné pre archeologický prieskum.

Podľa informácií žilinského policajného hovorcu Igora Mahúta, Okresná prokuratúra v Žiline postúpila polícii podnet vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci v súvislosti s výstavbou cesty pre automobilku Kia na súkromných pozemkoch. "Začína preverovanie, polícia má podľa zákona 30 dní na to, či tento podnet prijme, alebo odmietne", dodal. Aby podnet prijala musia byť podľa neho dostatočné listinné dôkazy a výpovede svedkov a oznamovateľov. Predstavitelia spoločnosti Žilina Invest sa na tlačovej besede nezúčastnili s tým, že ide o prezentáciu archeologických nálezov. Šéf spoločnosti Stanislav Vinc sa k problému odmietol vyjadriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu