Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

IBM má trojročnú zákazku od MF za 56 miliónov

Ministerstvo financií
Ministerstvo financií

BRATISLAVA - Informačný systém, ktorý na Slovensku zjednotí výber daní, ciel a povinných sociálnych a zdravotných odvodov pomôže vybudovať počítačová spoločnosť IBM. Trojročnú zákazku za 56 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty vyhralo IBM Slovensko v európskom tendri.

Dnes o tom informovali ministerstvo financií a IBM. Projekt Unitas bude financovaný zo štátneho rozpočtu a z eurofondov. "IBM pomôže zjednotiť slovenský finančný systém prostredníctvom integrácie a optimalizácie existujúcich procesov do jednotnej platformy. Riešenie zvýši spoľahlivosť a sprehľadní riadenie verejných financií, umožní jednoduchšie rozhodovanie a správu príjmov," uviedla spoločnosť v tlačovej správe.

Zmluvu s počítačovou firmou podpísalo ministerstvo vo štvrtok. Celá reforma podľa dnešného vydania Hospodárskych novín do roku 2017 vyjde na 400 miliónov eur. Zjednodušením byrokracie by však štát mal údajne neskôr ušetriť zhruba trojnásobok tejto sumy. Koncepciu zjednotenia odvodov vláda schválila pred dvoma rokmi v máji. Zlúčiť výber daní a odvodov mala v pláne aj predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS).

V súčasnosti daň z príjmu vyberajú daňové úrady, sociálne odvody zas má na starosti Sociálna poisťovňa, ktorá tiež vypláca dôchodky. Zdravotné odvody spravuje jedna štátna a dve súkromné zdravotné poisťovne. Takýto systém je podľa skorších vyjadrení ministerstva financií komplikovaný a administratívne a finančne náročný pre štát i podnikateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu