Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záverečný účet potvrdil verejný deficit vo výške 6,77 % HDP

Ministerstvo financií
Ministerstvo financií

BRATISLAVA - Schodok verejných financií vlani stúpol na 6,77 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) oproti deficitu 2,3 percenta výkonu ekonomiky v roku 2008. Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu za minulý rok, ktorý zverejnilo ministerstvo financií.

O výške deficitu už v apríli informoval Štatistický úrad, ministerstvo jeho údaje potvrdilo. Tento rok vláda naplánovala pokles schodku na 5,5 percenta HDP. V absolútnom vyjadrení skončili v roku 2009 verejné financie v mínuse 4,29 miliardy eur. Presun úspor na súkromné dôchodkové účty sa na deficite podieľal vyše 875 miliónmi eur (1,4 percenta HDP).

V minulosti boli tieto peniaze súčasťou príjmov Sociálnej poisťovne. Ministerstvo financií, ktoré zverejnilo návrh záverečného účtu až dva dni po voľbách, pôvodne predpokladalo, že deficit v minulom roku dosiahne 2,1 percenta HDP, neskôr odhad zvýšilo na 6,3 percenta výkonu ekonomiky.

"Na prekročení rozpočtovaného schodku verejnej správy malo najväčší podiel prekročenie rozpočtu v Sociálnej poisťovni (o 0,56 percenta HDP), obciach (o 0,45 percenta HDP) a v súhrne štátneho rozpočtu (o 0,38 percenta HDP)," píše sa v materiáli. Kým v Sociálnej poisťovni vybrali oproti plánu menej na poistnom a vyplatili viac peňazí poistencom, obce pre krízu zinkasovali menej daňových príjmov.

Analytici však dlhodobo označujú za problematické najmä hospodárenie vlády. V uplynulom roku, ktorý poznačila hospodárska kríza, kabinet premiéra Roberta Fica zvyšoval výdavky, pričom príjmy štátnej pokladnice výrazne klesli. Pre utlmený dopyt obyvateľstva či nižšiu výrobu vo firmách sa znížili najmä daňové príjmy štátu.

Vláda vo zvyšovaní výdavkov pokračovala aj tento rok pred parlamentnými voľbami. Plán kabinetu dosiahnuť koncom roka 2010 schodok verejných financií vo výške 5,5 percenta HDP preto ekonómovia považujú za nemožný, reálny je skôr výsledok mínus 7,5 percenta HDP. Zostavenie vlády zo štvorkoalície stredopravých strán vraj môže trend ešte zvrátiť.

"Ak nová pravicová vláda pristúpi k výrazným opatreniam buď na strane príjmov alebo výdavkov, pôvodný plán je stále možné dodržať," povedal analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. Údaje o deficite za rok 2009 sú stále predbežné. Vychádzajú z výkazov, ktoré predložili jednotlivé subjekty verejnej správy; zatiaľ však neprešli schvaľovacím procesom a budú sa musieť potvrdiť v auditoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu