Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Priemerná mzda medziročne stúpla na 725 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Priemerná mesačná hrubá mzda na Slovensku v prvom štvrťroku stúpla medziročne o 2,1 percenta na 725 eur. Po započítaní inflácie sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšila o 1,6 percenta, informoval dnes Štatistický úrad. Rovnakým tempom rástli platy aj v poslednom kvartáli minulého roka, keď dosiahli 813,22 eura.

Mzda počas prvých troch mesiacov roka stúpla vo väčšine sledovaných odvetví. Najviac sa platy zvýšili vo firmách dodávajúcich elektrinu a plyn, a to o 6,2 percenta na 1140 eur. Naopak o 1,1 percenta na 822 eur klesli v administratívnych službách.

Najvyššiu mzdu poberali zamestnanci v sektore informácií a komunikácií, ich priemerný plat bol v prvom štvrťroku 1533 eur. Na opačnom konci rebríčka skončili pracovníci v ubytovacích a stravovacích službách, ktorých priemerný plat dosiahol 448 eur.

V porovnaní regiónov v úvode tohto roka najväčší nárast miezd, o 5,2 percenta, zaznamenali v Košickom kraji. Platy sa nezmenili v Bratislavskom kraji, pracujúci v hlavnom meste a okolí si však udržali najvyššie priemerné zárobky 962 eur. Naopak, najnižšie platy mali ľudia v Prešovskom kraji, v priemere 551 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu