Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Štúdium končí 124 tisíc ľudí, úrady prácu nemajú

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Štúdium na strednej alebo vysokej škole tento rok končí vyše 124 tisíc mladých ľudí. Úrady práce však v súčasnosti dokážu ponúknuť zamestnanie len niekoľkým stovkám z nich, povedal dnes novinárom šéf Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Sihelský. Nezamestnanosť tak môže v nasledujúcich mesiacoch zdvihnúť množstvo absolventov, ktorí si po skončení školy nenájdu miesto a dostanú sa do evidencie úradov práce.

Viac ako polovica z celkového očakávaného počtu absolventov skončí strednú školu, takmer 50 tisíc študentov doštuduje na vysokej škole. Úrady práce majú od zamestnávateľov nahlásených okolo 7000 pracovných pozícií, z nich údajne asi štvrtina môže byť obsadená absolventmi. Ďalšie pracovné miesta možno nájsť napríklad v databázach sprostredkovateľských agentúr, doplnil riaditeľ.

Trh práce v uplynulom období zasiahla svetová hospodárska kríza, v dôsledku ktorej firmy stratili objednávky a prepustili tisíce Slovákov. Nezamestnanosť vystúpila na niekoľkoročné maximá, podľa najnovších štatistík ÚPSVAR-u podiel ľudí bez práce v máji klesol na 12,24 percenta. Ústredie podľa Sihelského nerobí odhady, koľkí absolventi by tento rok mohli pribudnúť do evidencie úradov práce.

"Kríza stále ešte určitým spôsobom dopadá aj na tvorbu alebo obsadzovanie pracovných miest," poznamenala riaditeľka odboru informačných a sprostredkovateľských služieb ústredia Katarína Slamená. Absolventi navyše podľa nej majú sťaženú situáciu na trhu práce pre chýbajúcu prax. V prípade, že si nenájdu zamestnanie a prihlásia sa na úrad práce, štát za nich hradí povinné zdravotné poistenie.

Úrady práce môžu končiacemu študentovi okrem pracovného miesta ponúknuť napríklad absolventskú prax. "Môže preukázať, že je schopný, šikovný a vo veľa prípadoch zamestnávateľ si práve týchto absolventov (...) necháva ako stabilných zamestnancov," tvrdila Slamená. Prostredníctvom úradu práce sa absolventi dostanú aj k finančnému príspevku na rozbeh vlastného podnikania, prípade nastúpia na rekvalifikačný kurz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu