Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Menej vyspelým štátom sme vlani poskytli 54 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko vlani poskytlo menej vyspelým štátom v rámci oficiálnej rozvojovej pomoci 54 miliónov eur, čo bolo o 11,4 milióna eur menej ako v roku 2008. Dôvodom poklesu bola kríza, ktorá vraj štátu neumožnila vyčleniť na tento účel viac peňazí.

Vyplýva to z materiálu, ktorý na internete zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí. Väčšinu financií na rozvojovú pomoc Slovensko poskytlo nepriamo prostredníctvom medzinárodných organizácií či fondov; najviac (35,48 milióna eur) cez rozpočet Európskej únie. Krajina pomohla nielen ázijským či africkým štátom, ale aj niektorým bývalým sovietskym republikám či štátom Balkánu.

Desiatky tisíc eur poskytlo vlani Slovensko podľa materiálu na humanitárnu pomoc. Peniaze, lieky či iný materiál potrebný po prírodných katastrofách smerovali do Macedónska, Kambodže, Tadžikistanu, Afganistanu, Taiwanu, Palestíny, Ukrajiny, Laosu a Etiópie.

Ministerstvo tiež pripomenulo, že Slovensko stále zaostáva za cieľom EÚ poskytovať vyšší podiel z hrubého národného produktu na rozvojovú pomoc. V tomto roku by tento podiel mal dosiahnuť 0,17 percenta oproti vlaňajším 0,086 percenta.

Oficiálna rozvojová pomoc Slovenska menej vyspelým štátom:

 

Rok Pomoc (v mil. eur)*
2006 54,4
2007 54,8
2008 65,4
2009 54,0

* údaje do roku 2008 prepočítané z korún konverzným kurzom 30,126 SKK/EUR

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu