Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Štátna pokladnica za štyri mesiace s obratom 4,443 bil. Sk

BRATISLAVA - Štátna pokladnica (ŠP) dosiahla za prvé štyri mesiace tohto roka celkový obrat vo výške 4,443 bil. Sk. Na kreditné operácie z toho pripadalo 2,199 bil. Sk a na debetné 2,244 mld. Sk.

"Ide o celkové prepočítané obraty v slovenských korunách, ktoré obsahujú platby klientov, objemy obchodov Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity, dotácie a prevody medzi nostro účtami ŠP," uviedla hovorkyňa pokladnice Martina Hujová. Ku koncu apríla mala pokladnica 1 655 aktívnych klientov.

Štátna pokladnica spracovala za prvé štyri mesiace roka spolu 7 163 435 položiek. "Počet spracovaných položiek má od začiatku roka rastúcu tendenciu," uviedla Hujová. V rámci tuzemského platobného styku spracovala pokladnica od začiatku roka do konca apríla 7 146 324 a v rámci cezhraničného platobného styku 17 111 položiek.

Tento rok je pre ŠP stabilizačný a je prvým rokom, kedy bude plniť zverené úlohy v plnom rozsahu. Medzi základné úlohy patrí vedenie účtov klientov a realizácia tuzemského a cezhraničného platobného styku. "Všetky účtovné operácie sú spracovávané na základe jednoznačne zadanej platobnej inštrukcie klienta a sú zúčtované v deň splatnosti. Počas existencie ŠP sa ešte nikdy nestalo, aby bol platobný príkaz zúčtovaný po lehote splatnosti. Základným predpokladom pre zúčtovanie platobného príkazu je dostatok finančných prostriedkov na účte odosielateľa," vysvetlila Hujová.

Štátna pokladnica má v súčasnosti približne 20-percentný podiel na medzibankovom clearingu, t.j. približne každá piata clearingová operácia je realizovaná prostredníctvom ŠP. Z hľadiska bilančnej sumy je na jednom z popredných miest medzi finančnými inštitúciami na Slovensku - bilančná suma ŠP predstavovala ku koncu minulého roka 120 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu