Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

NKÚ má pochybnosti o účelnosti 4 mil. v nástenkovom tendri

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Zo sporného "nástenkového tendra" na ministerstve výstavby bolo zle použitých 32.444 eur z celkovej sumy 13,06 milióna eur. O vynaložení ďalších takmer štyroch miliónoch eur sú pochybnosti.

Vyplýva to zo správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorú dnes zverejnil na svojej internetovej stránke. Premiér Robert Fico (Smer-SD) pred časom hrozil ministrovi výstavby Igorovi Štefanovovi (nominant SNS) odvolaním, ak úrad zistí, že peniaze neboli použité správne. K zisteniam NKÚ sa Fico vyjadrí až neskôr.

Zo správy vyplýva, že kontrola nenadobudla "primerané uistenie o dodržaní účelu" pri sume 3,15 milióna eur. "Boli podložené iba prehláseniami dodávateľa, že tieto služby boli aj vykonané," uviedli autori v správe. Ani prehlásenia priamych poskytovateľov služieb podľa NKÚ neobsahovali potrebné údaje, ktoré by potvrdzovali uhradené služby. Pochybnosti mal úrad aj pri sume 839.391,22 eur. Pri použití tejto čiastky nebola údajne jednoznačne preukázaná dostatočná prepojenosť "na vecnú náplň projektu".

Zatiaľ nie je jasné, či Fico Štefanova za nedostatky odvolá. "Keď sa premiér oboznámi so situáciou v súvislosti so správou NKÚ, tak poskytneme stanovisko," povedala hovorkyňa premiéra Silvia Glendová. Dodala, že dnes už bližšie vyjadrenie neposkytne.

Štefanov dnes pred novinármi tvrdil, že ak sa ho Fico rozhodne odvolať, bude to rešpektovať. Sám však zistenia NKÚ za závažné nepovažuje. "Je tam chybovosť 0,2 percenta a žiadna zo služieb ani tovarov nebola vyfakturovaná bez dodania. Každý ten materiál, každá služba bola dodaná. To neznamená, že tie prostriedky boli použité fiktívne," poznamenal. Ministerstvo do konca marca podľa Štefanova prijme opatrenia na nápravu pochybení a bude sporné peniaze žiadať od víťazného konzorcia naspať.

NKÚ zistil nezrovnalosti v tendri už pri predchádzajúcej kontrole. Podľa skorších vyjadrení úradu bol proces verejného obstarávania na služby netransparentný. Pochybenia pri súťaži našiel pred časom aj Úrad pre verejné obstarávanie. Európska komisia už skôr oznámila, že vyplatenú sumu v tendri na služby súvisiace s fondmi EÚ nepreplatí.

Médiá a opozícia ministerstvu výstavby vyčítali, že informácie o ňom boli vypísané len niekoľko dní v roku 2007 na ťažko prístupnej nástenke ministerstva. Vo víťaznom konzorciu pôsobili aj firmy Zamedia a Avocat považované za blízke SNS Jána Slotu. Okrem konzorcia sa do súťaže nikto neprihlásil. Ministerstvo výstavby neskôr zmluvu po nariadení vlády zrušilo. Pre súťaž prišiel o kreslo ministra Štefanovov predchodca Marian Janušek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu