Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rezort nevie, ako nahradí výdavky za nástenku

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Ministerstvo výstavby zatiaľ nerozhodlo, na aké projekty bude žiadať peniaze od Európskej únie namiesto výdavkov z kontroverzného nástenkového tendra, ktoré Brusel nepreplatí.

Dnes to potvrdila hovorkyňa ministerstva Linda Vaškovičová. EÚ Slovensku z tendra nebude refundovať asi 11,6 milióna eur (349 miliónov korún), ktoré už ministerstvo výstavby vyplatilo. Peniaze získalo konzorcium so zastúpením firiem údajne blízkych vládnej SNS. Uspelo v širšom tendri za zhruba 3,6 miliardy korún (119 miliónov eur).

Ministerstvo výstavby už dlhšie čelí kritike, že víťaz súťaže použil peniaze neúčelne, napríklad na neúmerne drahé právne služby. Oznam o súťaži bol navyše zverejnený len na ťažko prístupnej nástenke v budove úradu. Pre sporné výberové konanie prišiel o kreslo ministra Marian Janušek, opozícia sa neúspešne pokúšala odvolať aj jeho nástupcu Igora Štefanova.

Oboch do vlády nominovala SNS. Výberové konanie sa vzťahovalo na Operačný program Technická pomoc. Ten je určený napríklad na platy úradníkov či iné náklady súvisiace s čerpaním eurofondov. Po tom, čo mala k tendru EÚ výhrady, Štefanov vyhlásil, že Slovensko ponúkne Bruselu náhradné projekty. Ministerstvo však zatiaľ nespresnilo, na aké konkrétne opatrenia chce nevyužité zdroje EÚ nasmerovať a či budú realizované v Operačnom programe Technická pomoc.

"Ide o dlhodobý proces, takže momentálne sa k takto formulovanej otázke nevieme vyjadriť," uviedla Vaškovičová. Slovensko má podľa oslovených odborníkov k dispozícii ešte niekoľko rokov na prípravu projektov, ktoré únia preplatiť neodmietne. Môže ísť napríklad o zhotovenie rôznych propagačných predmetov či spustenie informačných kampaní o čerpaní fondov EÚ, povedal Ivan Kuhn z mimovládneho Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika.

Ďalšou možnosťou je presunúť vyčlenené peniaze do iných operačných programov, dodal niekdajší šéf jednej zo sekcií ministerstva výstavby Ján Rudolf. Štefanov medzičasom kontrakt s konzorciom zrušil. Na otázku, prečo bol tender vypísaný na 3,6 miliardy korún, čo je celý rozpočet Operačného programu Technická pomoc podľa kurzu koruny k euru z roku 2007, ministerstvo neodpovedalo. V súčasnosti podľa Vaškovičovej rozdeľuje peniaze z programu ministerstvo výstavby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu