Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nástenku už prešetruje úrad EÚ proti podvodom

Exminister Marian Janušek
Exminister Marian Janušek

BRATISLAVA - Sporný nástenkový tender preveruje Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN) s odvolaním na zastúpenie Európskej komisie. V tendri, ktorý pred viac ako dvomi rokmi vypísalo ministerstvo výstavby údajne len na ťažko prístupnej nástenke, sa k zákazke dostali i firmy blízke vládnej SNS. Ministerstvo neskôr zmluvu ukončilo, firmám však predtým stihlo vyplatiť 11 miliónov eur (331,38 milióna korún), ktoré EÚ Slovensku nepreplatila.

Pôvodná hodnota zákazky na poskytovanie právnych, informačných, propagačných či prekladateľských služieb bola 3,6 miliardy korún (119 miliónov eur). Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja politicky ovláda SNS a vo víťaznom konzorciu boli zastúpené aj firmy Zamedia a Avocat, ktoré médiá považovali za blízke predsedovi strany Jánovi Slotovi. Nikto iný sa do súťaže neprihlásil.

Ministerstvo výstavby sa podľa HN ku kontrole OLAF-u nevyjadrilo. "Vzhľadom na prebiehajúcu kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu sa, až do jej skončenia, nebudeme k otázkam súvisiacim s tendrom vyjadrovať," uviedla hovorkyňa ministerstva Linda Vaškovičová.

OLAF podľa denníka nemôže Slovensku udeliť žiadne sankcie. V prípade, že by skonštatoval porušenie pravidiel, by však o prípadnej pokute mohli rozhodnúť iné inštitúcie EÚ.

Takzvaný nástenkový tender ostro kritizovala opozícia, médiá i viaceré mimovládne organizácie. Terčom kritiky nebolo len kontroverzné zverejnenie oznamu výlučne na nástenke, ale aj údajne predražené platby za viaceré služby. Premiér Robert Fico nechal po kontrolách Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) odvolať z funkcie ministra Mariana Janušeka (SNS). Neskôr dal premiér na NKÚ preveriť aj použitie vyplatených peňazí. Ak úrad nájde pochybenia, Fico hrozil odvolaním aj Janušekovmu nástupcovi Igorovi Štefanovovi (nominant SNS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu