Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EK zastavila konanie pre sporný nástenkový tender

Európska komisia
Európska komisia

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) zastavila konanie voči Slovensku pre sporný nástenkový tender. Dôvodom je, že ministerstvo výstavby ukončilo zmluvu s firmami, ktoré zákazku za niekoľko miliónov eur získali.

Dnes o tom informovala Ľuba Mihaleje Hromková zo Zastúpenia EK na Slovensku. Brusel však už skôr oznámil, že nepreplatí 11 miliónov eur (331,38 milióna Sk), ktoré boli vyplatené v rámci programov hradených z eurofondov konzorciu firiem údajne blízkych vládnej SNS.

"Pokiaľ ide o konanie vo veci porušenia právnych predpisov, komisia zastáva názor, že ukončením zmluvy sa formálne odstránili osobitné dôvody sťažnosti na porušenie právnych predpisov, takže konanie vo veci porušenia sa môže zastaviť," poznamenala Hromková. Ministerstvo výstavby kontroverznú zmluvu zrušilo v máji.

Jej ukončenie nariadila v apríli vláda Roberta Fica po tom, čo súťaž začala preverovať Európska komisia. Ministerstvo výstavby pred dvoma rokmi udelilo zákazku na poskytovanie propagačných, reklamných, právnických či prekladateľských služieb konzorciu, v ktorom pôsobili aj firmy Zamedia a Avocat považované za blízke SNS.

Okrem konzorcia sa do súťaže za zhruba 3,6 miliardy korún (119 miliónov eur) nikto neprihlásil. Oznam o súťaži bol zverejnený len na ťažko prístupnej nástenke v budove úradu. Opozícia a médiá navyše kritizovali, že peniaze boli použité neúčelne, napríklad na neúmerne drahé právne služby Pre sporné výberové konanie prišiel o kreslo ministra Marian Janušek, opozícia sa neúspešne pokúšala odvolať aj jeho nástupcu Igora Štefanova.

Oboch do vlády nominovala SNS. Hromková zároveň zdôraznila, že konanie nebude mať vplyv na prešetrovanie tendra inými inštitúciami. Zákazkou sa na Slovensku zaoberá napríklad Najvyšší kontrolný úrad. Tender napadla na súde mimovládna Aliancia Fair-play.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu