Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico už nechce meniť Zákonník práce

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) už nechce prijímať zmeny v pracovnom práve. Úpravu Zákonníka práce, v ktorom súčasný kabinet posilnil postavenie zamestnancov a odborov na úkor podnikateľov, Fico neplánuje ani v prípade vytvorenia vládnej koalície po parlamentných voľbách. Premiér to dnes vyhlásil na programovom sneme Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

"Vláda Slovenskej republiky, aj za predpokladu, že by sa opakovala nejaká podstata tejto vlády do budúcnosti, už nemá záujem vstupovať do Zákonníka práce. Jednoducho si myslíme, že Zákonník práce je nastavený veľmi korektne," povedal vo svojom príhovore Fico. Kabinet vraj v žiadnom prípade nebude prijímať opatrenia, ktoré by zhoršili postavenie zamestnancov, dodal.

Zmeny v pracovnom práve presadila súčasná koalícia pod vedením Smeru-SD ešte v roku 2007. Úpravami chcela dosiahnuť, aby Zákonník práce poskytoval zamestnancom a odborárom väčšiu ochranu. Rozsiahla novela napríklad obmedzila opakované uzatváranie pracovného pomeru na dobu určitú, podnikom tiež uložila povinnosť preplácať zamestnancom voľno na výkon funkcie odborára alebo člena zamestnaneckej rady.

So zmenami v pracovnom práve nesúhlasili zamestnávatelia, podľa ktorých mohli viesť k zhoršeniu podnikateľského prostredia, zabrzdeniu tvorby nových pracovných miest a spomaleniu vysokého ekonomického rastu Slovenska. Naopak, privítali ich odborári.

Kabinet presadil menšie úpravy v Zákonníku práce po výhradách Európskej komisie ku skôr schváleným zmenám pracovného práva aj v minulom roku. Zmeny sa týkali podmienok zamestnávania ľudí na dobu určitú. Po novom bude možné uzavrieť pracovný pomer s obmedzenou časovou lehotou najdlhšie na dva roky, pričom v tomto období bude možné dohodu dvakrát predĺžiť. V súčasnosti môže platiť zmluva na dobu určitú najviac tri roky a predĺžiť ju možno len raz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu