Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Internetom sa šírila falošná správa o smrti Fica

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Hacker zverejnil na internete falošnú informáciu, že premiér Robert Fico (Smer-SD) zomrel pri autonehode. Článok o smrti Fica umiestnil v pondelok na stránke, ktorá kopíruje vzhľad jedného zo slovenských spravodajských portálov. Fico v utorok pritom rokoval s ministrom zdravotníctva Richardom Rašim (nominant Smer-SD), neskôr bol v parlamente.

Premiér podľa falošnej správy zomrel po tom, čo auto dostalo na výpadovke z Bratislavy šmyk, narazilo do zvodidiel a prevrátilo sa na strechu. "Stránka je podvrh a nemáme s ňou nič spoločné," povedal pre Čas.sk riaditeľ portálu azet.sk Milan Dubec o stránke, ktorá zneužila vzhľad spravodajského portálu aktuality.sk patriaceho pod azet.sk.

"Svedčí o tom aj skutočnosť, že (stránka) je umiestnená na inej webovej adrese," dodal. Útoky hackerov sa v minulosti nevyhli ani internetovým stránkam niektorých politikov vrátane Fica. Na jeho stránku podľa médií pred časom vložili interaktívnu hru, v ktorej sa dali fackovať bývalý a súčasný predseda vlády.

Hackerom sa podarilo napríklad zmeniť počas minuloročnej prezidentskej kampane aj stránku prezidenta Ivana Gašparoviča a tiež jeho neúspešnej protikandidátky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Internetovým pirátskym útokom čelili napríklad aj webové stránky poisťovne Union či mobilného operátora Orange.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu