Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SOI: Viaceré cestovné kancelárie majú chyby v zmluvách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zistila koncom vlaňajška nedostatky vo viac ako štyroch pätinách kontrolovaných cestovných kancelárií.

Najviac prehreškov kontrolóri odhalili v zmluvách o zájazde, keď viaceré kancelárie nimi umožňovali protizákonné zvýšenie ceny zájazdu či posunutie termínu rekreácie. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnila SOI na svojej internetovej stránke.

Viaceré CK si podľa SOI v zmluvách o zájazdoch nezákonne tiež vyhradzovali zmeny napríklad v termíne začatia a skončenia zájazdu. Pri autobusovej doprave tak posun odchodu či príchodu bol niekedy dva dni a pri leteckej doprave štyri dni. Ak je CK nútená zmeniť termíny, je povinná navrhnúť klientovi zmenu zmluvy, pripomenula SOI. Klient má následne právo od zmluvy odstúpiť bez sankcií. Kontrolóri preverili 52 CK a 51 zmlúv.

Niektoré kancelárie sa v zmluvách tiež chceli zbaviť zodpovednosti a škôd za prípadné meškanie dopravy. Viaceré CK poskytujúce zájazdy sa pochybili aj tým, že v katalógu uvádzali len ilustračné a nie skutočné obrázky z pobytov, upozornila SOI. Prehrešky našli kontrolóri aj v reklamačných konaniach. Viacerým firmám za chyby hrozia sankcie. "Za zistené nedostatky v 13 prípadoch bolo inšpektorátmi SOI už začaté správne konanie o uložení postihu. V ďalších 32 prípadoch o začatí správneho konania bude rozhodnuté v najbližšom čase," oznámila SOI.

Cestovná kancelária je podľa zákona o zájazdoch počas podnikania povinná mať bankovú záruku alebo mať uzavretú zmluvu o poistení zájazdu pre prípad jej úpadku. Zmluvu o poistení ani bankovú záruku na rok 2009 nevedeli predložiť tri kontrolované firmy. Tieto cestovné kancelária však vlani neorganizovali ani nepredávali vlastné zájazdy, uviedla SOI.

Na Slovensku pôsobí podľa Stanislava Macka zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr približne dvesto aktívnych CK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu