Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Eurofondy v ohrození, mimoriadne zasadne vláda

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA - Vláda sa bude dnes na mimoriadnom rokovaní zaoberať zmenami v zákone o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Úpravy požaduje Európska komisia a ich výsledkom má byť väčší vplyv verejnosti na povoľovanie projektov s dopadmi na životné prostredie. Ak by Slovensko neustúpilo, hrozilo by zastavenie čerpania európskych fondov na veľké infraštrukturálne projekty.

Problém nastal v roku 2007, keď vládna koalícia v dvoch novelách postupne pripravila verejnosť o možnosť stať sa účastníkmi konania pri povoľovaní projektov s dopadmi na životné prostredie. Najprv sa tak stalo pri stavbe diaľnic, potom však aj pri iných projektoch, napríklad ťažobných či energetických. Namiesto toho sa zástupcovia verejnosti stali len zúčastnenými osobami, ktorých pripomienkami sa už úrady nemusia zaoberať.

Európska komisia postup Slovenska kritizovala, parlament preto vlani zareagoval tak, že ako účastníkov konania znovu pripustil mimovládne organizácie a občianske združenia, avšak len za určitých podmienok. To únii nestačilo. Dnes sa kabinet pokúsi Európskej komisii vyhovieť tak, že do zákona zapracuje ustanovenie, aby účastníkom povoľovacieho konania na úradoch mohol byť aj občan alebo občianska iniciatíva. Zmeny chce vláda v parlamente presadiť v zrýchlenom konaní.

Vláda okrem toho navrhne šiestich nových členov Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktorý okrem iného spravuje pôdu vo vlastníctve štátu. Jedenásť členov rady ako aj vedenie fondu prišli o funkcie po kontroverzných prevodoch pozemkov vo Vysokých Tatrách. O členoch rady definitívne rozhodne až parlament, ktorý sám navrhuje ďalších piatich funkcionárov rady SPF podľa pomerného zastúpenia politických strán. Riaditeľa a námestníka fondu už vláda vymenila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu